Threads: 21
Cześć, zakładam ten wątek, bo właśnie przyszedł czas na remont mojej łazienki. Jest dość mała i zastanawiam się, jakie płytki ceramiczne będą najlepsze do takiego pomieszczenia. Czytałem już różne artykuły i poradniki, ale chciałbym usłyszeć wasze opinie i doświadczenia. Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi!
Threads: 11
Witam w dyskusji! Mam podobny problem co Ty – nieduża łazienka i mnóstwo pytań. Przeglądając różne źródła, natknąłem się na informację, że jasne kolory mogą optycznie powiększyć przestrzeń. Może ktoś z was ma doświadczenie z konkretnymi odcieniami czy fakturami płytek? Jakie są trendy w tym roku jeśli chodzi o małe łazienki?
Threads: 8
Och, temat bliski memu sercu! Kilka miesięcy temu przechodziłam przez podobny proces wyboru płytek do mojej malutkiej łazienki. Wybór padł na jasne płytki z matowym wykończeniem – dokładnie białe płytki ze szkliwem imitującym kamień. Decydując się na jednolite kolory i unikając dużych wzorów czy intensywnych deseni, uzyskałam efekt spójności i większej przestrzenności pomieszczenia. Ważnym aspektem było też rozmieszczenie światła – dobrze zaprojektowane oświetlenie może zdziałać cuda dla odbioru przestrzeni.
Threads: 21
Dzięki za input! Myślałem właśnie nad większym formatem płytek i minimalnym fuguje... Ale to ciekawe co mówisz falanga o tym połysku - troche sie boję, że jak za bardzo to "otworzę" to będzie za mocno świeciło po oczach ? A co myślicie o tych nowoczesnych wzorach typu 3D albo imitacja drewna? To może być dobry pomysł czy lepiej trzymać się klasyki?
Threads: 11
Rozumiem obawy dotyczące nadmiaru połysku - sam bym nie chciał zamieniać łazienki w salę lustrzaną! Co do nowoczesnych wzorów 3D albo imitacji drewna - osobiście sądzę, że wszystko sprowadza się do indywidualnego gustu oraz stylu całego domu lub mieszkania. Zawsze można znaleźć kompromis między funkcjonalnością a estetyką; ważne jednak, aby całość była spójna i harmonijna. Imitacja drewna może dodać ciepła i przytulności nawet w małej przestrzeni – ale prawdziwe drewno wymaga odpowiedniej pielęgnacji zwłaszcza w wilgotnych warunkach.
Threads: 8
Dobrze trafione pytanie ramus! Kiedy decydowałam się na remont swojej łazienki miałam podobne rozterki. W końcu postawiłam na prostotę - klasyka nigdy nie wychodzi z mody, a ponadczasowe rozwiązania są najbezpieczniejsze. Jednak jeśli masz ochotę wprowadzić odrobinę charakterystycznego stylu bez ryzyka szybkiego przebrzmienia trendów możesz spróbować skupić 'designerskie' elementy tylko na jednej ścianie akcentowej albo posadzkach; resztę pozostawiając stonowaną.