Foroom
Jakie płytki ceramiczne najlepiej sprawdzą się w małej łazience? - Printable Version

+- Foroom (https://foroom.net.pl)
+-- Forum: Materiały Remontowe (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Materiały Wykończeniowe (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=14)
+--- Thread: Jakie płytki ceramiczne najlepiej sprawdzą się w małej łazience? (/showthread.php?tid=107)

Jakie płytki ceramiczne najlepiej sprawdzą się w małej łazience? - ramus - 02-16-2024

Cześć, zakładam ten wątek, bo właśnie przyszedł czas na remont mojej łazienki. Jest dość mała i zastanawiam się, jakie płytki ceramiczne będą najlepsze do takiego pomieszczenia. Czytałem już różne artykuły i poradniki, ale chciałbym usłyszeć wasze opinie i doświadczenia. Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi!

RE: Jakie płytki ceramiczne najlepiej sprawdzą się w małej łazience? - tomi989 - 02-16-2024

Witam w dyskusji! Mam podobny problem co Ty – nieduża łazienka i mnóstwo pytań. Przeglądając różne źródła, natknąłem się na informację, że jasne kolory mogą optycznie powiększyć przestrzeń. Może ktoś z was ma doświadczenie z konkretnymi odcieniami czy fakturami płytek? Jakie są trendy w tym roku jeśli chodzi o małe łazienki?

RE: Jakie płytki ceramiczne najlepiej sprawdzą się w małej łazience? - mysikrólik - 02-16-2024

Och, temat bliski memu sercu! Kilka miesięcy temu przechodziłam przez podobny proces wyboru płytek do mojej malutkiej łazienki. Wybór padł na jasne płytki z matowym wykończeniem – dokładnie białe płytki ze szkliwem imitującym kamień. Decydując się na jednolite kolory i unikając dużych wzorów czy intensywnych deseni, uzyskałam efekt spójności i większej przestrzenności pomieszczenia. Ważnym aspektem było też rozmieszczenie światła – dobrze zaprojektowane oświetlenie może zdziałać cuda dla odbioru przestrzeni.

RE: Jakie płytki ceramiczne najlepiej sprawdzą się w małej łazience? - falanga - 02-16-2024

tomi989 Wrote:Może ktoś z was ma doświadczenie z konkretnymi odcieniami czy fakturami płytek?
Rzeczywiście jasne kolory są rekomendowane dla mniejszych przestrzeni; to uniwersalna rada stosowana przez wielu architektów wnętrz oraz dekoratorów. Natomiast istotną rolę odgrywa nie tylko sam kolor, ale także rozmiar oraz sposób ułożenia płytek ceramicznych. Na przykład duże formaty mogą sprawić, że łazienka będzie wyglądała na bardziej przestronną niż jest w rzeczywistości – szczególnie jeśli położy się je bez widocznych fug lub z minimalnymi odstępami między nimi. Ponadto warto uwzględnić połyskliwe wykończenia; refleksy świetlne mogą dodatkowo 'otworzyć' miejsce. Jednak trzeba też być ostrożnym z ilością połysku – nadmierne jego używanie może spowodować niechciane odblaski.

RE: Jakie płytki ceramiczne najlepiej sprawdzą się w małej łazience? - ramus - 02-16-2024

Dzięki za input! Myślałem właśnie nad większym formatem płytek i minimalnym fuguje... Ale to ciekawe co mówisz falanga o tym połysku - troche sie boję, że jak za bardzo to "otworzę" to będzie za mocno świeciło po oczach ? A co myślicie o tych nowoczesnych wzorach typu 3D albo imitacja drewna? To może być dobry pomysł czy lepiej trzymać się klasyki?

RE: Jakie płytki ceramiczne najlepiej sprawdzą się w małej łazience? - tomi989 - 02-16-2024

Rozumiem obawy dotyczące nadmiaru połysku - sam bym nie chciał zamieniać łazienki w salę lustrzaną! Co do nowoczesnych wzorów 3D albo imitacji drewna - osobiście sądzę, że wszystko sprowadza się do indywidualnego gustu oraz stylu całego domu lub mieszkania. Zawsze można znaleźć kompromis między funkcjonalnością a estetyką; ważne jednak, aby całość była spójna i harmonijna. Imitacja drewna może dodać ciepła i przytulności nawet w małej przestrzeni – ale prawdziwe drewno wymaga odpowiedniej pielęgnacji zwłaszcza w wilgotnych warunkach.

RE: Jakie płytki ceramiczne najlepiej sprawdzą się w małej łazience? - mysikrólik - 02-17-2024

Dobrze trafione pytanie ramus! Kiedy decydowałam się na remont swojej łazienki miałam podobne rozterki. W końcu postawiłam na prostotę - klasyka nigdy nie wychodzi z mody, a ponadczasowe rozwiązania są najbezpieczniejsze. Jednak jeśli masz ochotę wprowadzić odrobinę charakterystycznego stylu bez ryzyka szybkiego przebrzmienia trendów możesz spróbować skupić 'designerskie' elementy tylko na jednej ścianie akcentowej albo posadzkach; resztę pozostawiając stonowaną.

RE: Jakie płytki ceramiczne najlepiej sprawdzą się w małej łazience? - falanga - 02-17-2024

Podejmowanie decyzji odnośnie materiału imitującego drewno wymaga starannego rozważenia kilku aspektów technicznych oraz stylistycznych
ramus Wrote:Ale to ciekawe co mówisz falanga o tym połysku
Zgadza się, istnieje pewne ryzyko nadmiernego blasku przy użyciu materiału bardzo błyszczącego; warto tutaj zachować równowagę między funkcjonalnością a estetycznym aspektem wykończenia łazienki. Materiały 3D mogą być interesującym elementem dekoracyjnym - dodają dynamiki wnętrzu - jednak należy zachować umiar aby nie przytłoczyć już ograniczonej przestrzeni dodatkowymi bodźcami wizualnymi.