Threads: 18
Witam wszystkich! Postanowiłem założyć ten wątek, ponieważ stoję przed wyborem kolorów do malowania salonu i szczerze mówiąc, jestem trochę zagubiony. Słyszałem, że istnieją jakieś trendy i zasady kompozycji kolorystycznej, ale to dla mnie czarna magia! Chciałbym, żeby salon był nowoczesny i przytulny zarazem. Czy możecie podzielić się swoimi doświadczeniami lub wiedzą na ten temat? Jak wybrać idealne kolory ścian?
Threads: 20
Hejka! Z tymi kolorami to faktycznie jest cała nauka. Ale spoko, można to ogarnąć w miarę prosto. Pomyśl o tym co chcesz osiągnąć – chodzi o to by kolor współgrał z resztą wnętrza i meblami które już masz albo planujesz mieć. Neutralne kolory jak szary czy beż są bezpiecznym wyborem i łatwo je połączyć z innymi akcentami kolorystycznymi. A jeśli chcesz dodać trochę charakteru to może jakiś mocniejszy akcent na jednej ścianie? Tylko pamietaj o oświetleniu – różne światła mogą totalnie zmienić odcienie!
Threads: 18
Dzięki za porady! Naprawdę nie pomyślałem wcześniej o tej temperaturze barw... I faktycznie mam sporo naturalnego światła w salonie! Myślę teraz nad pastelowymi tonacjami... Może jakiś delikatny żółty albo łagodna seledynowa? Wydają mi się odpowiednie do stworzenia tej atmosfery nowoczesności ale też domowego ciepła!! A co myślicie o takich kombinacjach jak ciemna podłoga do jaśniejszych ścian?
Threads: 20
No widzisz, już złapałeś bakcyla ? Pastelowe kolory mogą być super opcją, szczególnie gdy masz dużo światła naturalnego – dodadzą subtelności bez przytłaczania pomieszczenia. Jasne ściany do ciemnej podłogi to klasyka która bardzo dobrze funkcjonuje - tworzy ładny kontrast i dodaje elegancji wnętrzu.
Co do seledynowego czy delikatnego żółtego – oba mają swój urok! Seledynowy jest bardziej stonowany i ma chiller vibe'a, natomiast żółty może być radosny i energetyzujący (idealnie by pasowało to jesienne wieczory!). Spróbuj też poszukać inspiracji online albo poprzeglądaj magazyny wnętrzarskie – czasem jeden obrazek potrafi trafić w dziesiątkę!