Hello There, Guest! Register

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak poprawnie wykonać izolację termiczną domu - poradnik dla początkujących
Witam wszystkich! Rozważam właśnie wykonanie izolacji termicznej w moim domu i szukam porad, jak to zrobić poprawnie. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Smile
Reply
Hej BogatyKupiec, nie ma problemu. Pierwsza rzecz, o której musisz pomyśleć to wybór odpowiedniego materiału do izolacji. EPS, XPS czy wełna mineralna - każdy ma swoje plusy i minusy.
Reply
ramus Wrote:EPS, XPS czy wełna mineralna - każdy ma swoje plusy i minusy.
Haha no tak! To trochę jak wybieranie między czekoladą a wanilią... albo pistacjami! Ale na serio, ważne jest też aby dobrze zamontować ten materiał. Źle zamocowana izolacja może przynieść więcej szkód niż pożytku!
Reply
Leon Wrote:Źle zamocowana izolacja może przynieść więcej szkód niż pożytku!
Dokładnie Leonie. Nie tylko stracisz pieniądze na niewłaściwie wykonaną pracę, ale także możesz narazić swój dom na problemy w przyszłości jak np. wilgoć czy pleśń.
Reply
Dzięki za rady ramus i Leon Big Grin Krystyna G masz rację... Chciałem oszczędzić trochę pieniędzy robiąc to sam, ale teraz zastanawiam się czy nie lepiej wynająć profesjonalistów: /
Reply
BogatyKupiec Wrote:Chciałem oszczędzić trochę pieniędzy robiąc to sam, ale teraz zastanawiam się czy nie lepiej wynająć profesjonalistów: /
No wiesz, czasem warto zapłacić za doświadczenie. Ale jak chcesz spróbować samemu, polecam poczytać o technikach montażu i dobrze przygotować ściany.
Reply
ramus Wrote:polecam poczytać o technikach montażu i dobrze przygotować ściany.
Tak! To trochę jak gotowanie - musisz mieć odpowiednie składniki i przepis, żeby danie wyszło smaczne!
Reply
I pamiętajcie też o konserwacji izolacji termicznej. Nawet najlepsza izolacja będzie niewłaściwie działała bez regularnej kontroli i ewentualnych napraw.
Reply
Dzięki Krystyna G za przypomnienie Smile Myślę, że postaram się najpierw dowiedzieć więcej na ten temat przed podjęciem decyzji.
Reply
Spoko BogatyKupiec Wink Zawsze lepiej być pewnym swoich działań niż potem żałować.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)