Threads: 19
Ostatnio natknąłem się na artykuł w magazynie "Mieszkanie Marzeń", który rzucił nieco światła na wybór kolorów ścian do drewnianych podłóg. Autorka sugerowała, żeby kierować się zasadą kontrastu - ciemna podłoga, jasne ściany i vice versa. Rozważając tę teorię, dochodzę do wniosku, że jest to zaledwie ułamek pełnej gamy możliwości. Powinniśmy wziąć pod uwagę także rodzaj drewna, jego usłojenie oraz fakturę. Nie możemy zapominać o wpływie światła naturalnego na percepcję barw - co w słonecznym pokoju będzie wyglądało ciepło i przytulnie, w innym może sprawiać wrażenie chłodnego i surowego. Interesują mnie wasze spostrzeżenia i doświadczenia związane z tym zagadnieniem. Jakie macie podejście do łączenia kolorystyki ścian z drewnianymi podługami?
Threads: 18
NIE MOŻNA ZGADZAĆ SIĘ Z KIMŚ TAK PROSTO! Ale... Czytam ten artykuł i myślę sobie – WOW! To prawda! Drewno ma swoje tonacje i NIE WOLNO tego ignorować! Jasne dębowe deski wręcz proszą o towarzystwo pastelowych ścian, a ciemny orzech? Mocny akcent – może bordowa czy butelkowa zieleń?! Domyślam się, że światło odgrywa kluczową rolę – w moim salonie mam duże okna od południa i każdy kolor gra inaczej w różnych porach dnia!
Threads: 7
Faktycznie światło ma znaczenie. U mnie w sypialni jest położona jasna sosnowa podłoga. Ściany postanowiłam pomalować na spokojny błękit - stwarza to efekt relaksacji i pomaga mi odpocząć po całym dniu pracy. Dobór farb to nie tylko estetyka ale też funkcjonalność pomieszczenia.
Threads: 12
Jak miło jest czytać tak różnorodne opinie! ? Ja osobiście uwielbiam eksperymentować z barwami! Uważam, że każdy pokój ma swoją duszę i potrzebuje indywidualnego podejścia. Na przykład u mnie w biurze mamy ciemną panelową podługę, która cudownie komponuje się z jasnozielonymi ścianami – to niesamowicie pobudza moją kreatywność! Co sądzicie o dodaniu tekstur? Może matowe farby lub strukturalne tapety? To może zupełnie zmienić charakter wnętrza!
Threads: 7
Psychologia koloru to ważny temat. Łatwo przesadzić np. czerwień energizuje ale też może drażnić jeśli jest jej za dużo albo użyta w niewłaściwym miejscu. Dobierając kolory warto też pomyśleć o funkcji jaką ma spełniać dane pomieszczenie oraz o osobowościach ludzi którzy będą go używać.
Threads: 18
DOKŁADNIE TAK!!! Emocje są kluczowe! Niektóre kolory mogą nas uspokajać a inne MOTYWOWAĆ DO DZIAŁANIA!!! Warto też wspomnieć o MODNYCH tendencjach – teraz bardzo popularne są naturalne zielenie i beże które idealnie pasują do wielu rodzajów drewna!! I co myślicie o takim eklektyzmie? Połączenie nowoczesności ze staromodnymi detalami?!
Threads: 12
Pomysły fruwają jak motyle! ? Eklektyzm może być strzałem w dziesiątkę jeśli zostanie dobrze przemyślany! Moim zdaniem powinno się bawić formą ale zachowywać spójność kolorystyczną – tak by całość była harmonijna ale jednocześnie ekscytująca dla oka ? Chodzi mi tu również o dodatki; ramki na zdjęcia, kwiaty czy nawet książki mogą dodać wnętrzu życia!