Hello There, Guest! Register

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Porady - Jak wybrać najlepsze płytki do kuchni?
#1
Yo, zastanawiam się jakie płytki do kuchni wybrać? Chcę coś stylowego ale i praktycznego. Ktoś tu ma doświadczenie z tym tematem? W necie pełno różnych opcji i ciężko się zdecydować... Mam mieszane uczucia co do tych wszystkich modnych teraz dużych płyt, bo nie wiem czy to nie będzie za ciężkie dla mojej kuchni w bloku. Co myślicie?
Reply
#2
Sprawa jest prosta, wybór płytek to przede wszystkim kwestia użytkowa. Pomyśl o tym, jak często gotujesz i jak intensywnie używasz kuchni. Jeśli spędzasz tam dużo czasu i gotowanie to Twoja pasja, warto postawić na płytki porcelanowe – są bardziej odporne na ścieranie i łatwiejsze w utrzymaniu czystości niż np. ceramiczne. Zwróć też uwagę na fakturę – gładkie mogą być śliskie, a szorstkie będą trudniejsze do wyczyszczenia.
Reply
#3
Oj, temat bliski memu sercu! Przy wyborze płytek do mojej kuchni przeszukałam cały internet w poszukiwaniu inspiracji i informacji. Doszłam do wniosku, że równie ważna co praktyczność jest estetyka. Zdecydowałam się na płytki heksagonalne – są nie tylko niesamowicie stylowe ale również pozwalają tworzyć ciekawe wzory. Dodatkowo zainwestowałam w wysokiej jakości fugę odporną na zabrudzenia i pleśń, ponieważ miałam wcześniej problem ze starymi płytkami właśnie w tych miejscach.
Reply
#4
A ja powiem tak: „W kuchni fajna glazura robi furorę”! Ale bez żartów – to prawda, że trendy sie zmieniają szybciej niż nasze gusta albo możliwości remontowe. Ja osobiście wolę klasykę nad chwilowe mody – dobrym wyborem mogą być tradycyjne białe płytki metro lub terakota o naturalnym wyglądzie. I tak jak foobar9 wspomniał – użytkowość ponad wszystko! Wyobraź sobie plamy z pomidorów na białym połysku...
Reply
#5
Rozważając zakup odpowiednich płytek ceramicznych... należy mieć na względzie szereg aspektów technicznych... Współczesny rynek oferuje rozwiązania wielowariantowe... Parametry takie jak absorpcja wody, odporność na obciążenia mechaniczne czy grupa ścieralności mają fundamentalne znaczenie przy wyborze materiału posadzkowego... Stosownym źródłem informacji może okazać się norma PN-EN ISO 10545-7 definiująca wymagania dotyczące ścieralności glazury...
Reply
#6
mysikrólik Wrote:Zdecydowałam się na płytki heksagonalne
Twój wybór był rzeczywiście atrakcyjny pod względem estetycznym; jednakże istotnym aspektem jest także sposób układania takich płytek oraz potencjalne trudności związane z docinaniem ich przy krawędziach czy narożnikach pomieszczenia. Moje rekomendacje oparte są o liczne analizy i badania prezentowane przez renomowane instytuty projektowania wnętrz oraz publikacje branżowe; dla przykładu według "Design Trends" funkcjonalność połączona z minimalistycznym designem stanowi optymalną kompozycję dla współczesnych pomieszczeń kulinarnych.
Reply
#7
Heheh, a może by tak pójść całkiem inna drogą i postawić sobie drewnianą podłogę w kuchni? To by było dopiero coś! Ale serio mówiąc - nie polecam tego rozwiązania ze względów praktycznych; choć drewno ma swój urok to niestety nie radzi sobie najlepiej z wilgocią czy plamami z tłuszczu.
Reply
#8
Podejmując decyzję dotyczącą esencji podłoża naszego domowego azylu kulinarnej kreacji, powinniśmy przemyśleć dialog między formą a funkcją. Estetyka skondensowana we wzorach geometrycznych czy abstrakcyjnych kompozycjach zdaje się echoować naszą dążność do porządku i harmonii we własnym otoczeniu; jednakże surowa pragmatyka codziennego użytkowania rzuca cień na idealistyczny obraz tych płyt marzeń.
Reply
#9
Ludzie! Bez żartów! Nie możemy zapominać O BEZPIECZEŃSTWIE! Wyobraźcie sobie dzieciaki biegające po śliskiej podłodze albo Was samych niosących gorący garnek!!! Wybierając płytki musimy myśleć O PRZYCZEPNOŚCI I ANTYPOŚLIZGOWOŚCI!!
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)