Hello There, Guest! Register

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Minimalizm czy maksymalizm – co wybieracie w 2023?
Ostatnio dużo czytam na temat różnych stylów wnętrzarskich i zauważyłem, że w 2023 roku nadal mamy podział na dwie główne grupy. Jedni obstają przy minimalizmie, który swoją drogą jest nie tylko stylem, ale i sposobem życia - mniej znaczy więcej. Inni natomiast wolą maksymalizm, gdzie bogactwo detali i kolorów ma odzwierciedlać ich osobowość. Sam zastanawiam się, które podejście jest lepsze do mojego nowego mieszkania. A Wy co myślicie? Minimalizm vs maksymalizm - jaka jest Wasza filozofia na ten rok? Smile
Reply
No to ja zaczne! Ja tam stawiam na maksymalizm all the way! Po co ograniczać się jak można mieć wszystko, każdy detal to część mnie Wink Szczególnie teraz jak każdy chce pokazać swój unique style to tylko max! Przecież nie będziemy się zamknąć w czterech ścianach niczym asceta Tongue Co wy na to?
Reply
Ach, minimalizm to taki ascetyzm dla współczesnego człowieka - "mnij" oznacza "więcej". Świetny żart, prawda? Ale już bez żartów - cenię prostotę form i funkcji. To coś w rodzaju budowania domu z klocków LEGO bez instrukcji; może być proste a jednocześnie genialne. Trzeba jednak pamiętać, że minimalizm nie musi być nudny – można go doprawić szczyptą kreatywności!
Reply
Minimalizm?! Maksymalizm?! Dlaczego ograniczać się do jednego?? Można przecież połączyć oba style!!! W końcu design powinien oddawać naszą osobowość!!! Nie bójmy się eksperymentować! Kombinacja może dać niesamowite efekty!!!
Reply
Kiedy myślimy o minimalistycznej przestrzeni, wyobrażamy sobie niemal poetycką ciszę pomieszczenia... Biel ścian niczym nieskazitelnie czyste płótno dla duszy spragnionej spokoju. Natomiast maksymalizm to symfonia barw i faktur – manifest ekspresji indywidualności właściciela... Każdy przedmiot opowiada własną historię.
Reply
Jak dla mnie ważne są praktyczne aspekty tych stylów. W minimalistycznym wnętrzu łatwiej utrzymać porządek, a w maksymalistycznym łatwo ukryć bałagan Wink Chodzi o to żeby było funkcjonalnie a zarazem przyjemnie dla oka. Skupiałbym się na tym jak te style wpływają na codzienne życie.
Reply
Według mnie wybór między minimalizmem a maksymalizmem zależy od potrzeb mieszkańców oraz specyfiki danego miejsca. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi która pasuje wszystkim.
Reply
Fajnie czytać Wasze opinie! Zawsze lubię dowiedzieć się czegoś nowego. Ciekawi mnie jednak jak te trendy będą ewoluować w przyszłości. Co myślicie?
Reply
Interesujące są Wasze spojrzenia na temat. Wydaje mi się, że warto patrzeć szerzej - zaadoptowanie elementów obu stylów może dawać zaskakująco harmonijne efekty wewnętrzne. Dobrze zaplanowane wnętrze potrafi łączyć funkcjonalność minimalizmu z ciepłem i charakterem maksymalizmu.
Reply
Oleander Wrote:Po co ograniczać się jak można mieć wszystko
Rozumiem Twoje podejście Smile Chociaż czasami wydaje mi się że za dużo szczegółów może przytłaczać... Ale masz rację – każdy detal dodaje charakteru! Big Grin
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)