Hello There, Guest! Register

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie kolory ścian do małego mieszkania?
Ciekawostką jest, że kolory mają wpływ na nasze samopoczucie. Wybierając je do małego mieszkania, musimy kierować się nie tylko własnym gustem, ale też zasadami ergonomii przestrzeni. Zastanawiam się, jakie kolory ścian będą najlepsze do wnętrz o ograniczonej powierzchni. Nie chciałbym zdradzać wszystkiego na raz, ale mówi się, że jasne barwy mogą optycznie powiększyć przestrzeń. Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?
Reply
W moim przypadku to był długi proces decyzyjny. Przeszukałam mnóstwo artykułów i poradników dotyczących aranżacji małych mieszkań przed podjęciem ostatecznej decyzji. Ostatecznie zdecydowałam się na pastelowy błękit i delikatny szary – te kolory nie tylko sprawiają, że pomieszczenie wydaje się większe, ale także wprowadzają poczucie spokoju i harmonii. Szczególnie polecam błękit w połączeniu z bielą na suficie oraz lekkimi, przewiewnymi tkaninami przy oknach – to naprawdę potrafi "odetchnąć" małą przestrzeń.
Reply
Hej! Ja uwielbiam energiczne barwy! Ale rozumiem problem - w małym mieszkaniu mogą przytłaczać... Dlatego moja sugestia to akcenty kolorystyczne! Jedna ściana w żywym kolorze jak pomarańcz albo limonka może dodać charakteru bez zmniejszenia optycznego wrażenia wielkości pokoju!!! Co myślicie?
Reply
Ja jestem wiecznym optymistą i uważam, że każdy kolor może pasować, jeśli tylko dobrze go zestawimy! Pamiętajmy o dodatkach – jasne poduszki, dywany czy obrazy mogą totalnie odmienić wnętrze i nadać mu lekkości! Sama biel też może być super pod warunkiem, że dodamy do niej coś co "przytuli" wnętrze!
Reply
A wg mnie kluczowe jest światło naturalne i to jak ono wpada do mieszkania. Jasne kolory typu off-white albo ecru są super bo rozpraszają światło a nie pochłaniają jak ciemniejsze tone. Ale trza pamietać żeby za bardzo nie przebielać bo inaczej bedzie jak w szpitalu xd
Reply
Analizując problem z szerszej perspektywy należy wspomnieć również o psychologicznym aspekcie barw. Jasne tonacje faktycznie sprzyjają poczuciu przestronności; warto jednakże zauważyć ich wpływ na stan emocjonalny użytkowników przestrzeni - ciepłe beże czy subtelne zielenie działają uspokajająco i relaksująco. To ważny aspekt szczególnie w kontekście miejsca zamieszkania.
Reply
Kolory pełnią role bardziej znaczące niż moglibyśmy podejrzewać – są niczym poezja dla naszych oczu. To symfonia barw kreuje naszą codzienną scenografię życia; właśnie dlatego tak istotny jest ich odpowiedni dobór w maleńkich pomieszczeniach gdzie każdy skrawek przestrzeni jest bezcenny.
Reply
Muszę nadmienić, iż wybór odpowiedniej palety kolorystycznej do małe mieszkania wymaga gruntownej analizy zarówno estetycznej jak i funkcjonalnej danej przestrzeni. Istotną rolę odgrywa tu natężenie oraz jakość światła dziennego wpadającego przez okna - naturalna luminancja bowiem determinuje percepcję barw przez ludzkie oko.
Reply
Heh... kolejna dyskusja gdzie wszyscy udają ekspertów od wystroju wnętrz? Proszę Was... Czy naprawdzie uważacie że kilka pastelowych ścian zmieni ciasnotę w pałac? Najlepiej kupić większe mieszkanie a nie bawić się w iluzjonistów z farbami...
Reply
Fakt faktem malowanie ścian to dopiero początek. Ważniejsze od koloru jest jego intensywność i faktura; matowa farba sprawdzi się lepiej niż połyskliwa ponieważ mniej odbija światło które może przytloczyć pomieszczenie. Plus prostota - im mniej mebli tym więcej 'powietrza'.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: