Hello There, Guest! Register

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Minimalizm vs. Maksymalizm – co teraz rządzi w designie?
Zastanawiam się, czy tylko ja mam wrażenie, że nasze wnętrza zdominowała walka stylów? Z jednej strony minimalizm, z drugiej maksymalizm. Jako wielbicielka prostoty, muszę przyznać, że jestem zaintrygowana trendami na rynku designu. Minimalizm daje mi spokój i przestrzeń do myślenia, ale patrząc na różne projekty wnętrzarskie - czasem mam wrażenie jakbyśmy stali na rozdrożu. Maksymalizm wydaje się być jak kolorowy zawrót głowy po minimalnym detoksie. Co sądzicie o tych trendach? Który według Was jest teraz na topie i dlaczego?
Reply
No wiecie co, moim zdaniem to wszystko zależy od personalnego flow każdego człowieka. Ja tam lubię mieć wokół siebie sporo gratów, które tworzą moją przestrzeń życiową i inspirują mnie każdego dnia. Minimalizm to dla mnie jak hotel - nie za ciepło i nie za osobiscie. Ale też szanuję ludzi którzy wolą mieć mniej rzeczy i większą klarowność przestrzeni.
Reply
igarashii Wrote:Zastanawiam się, czy tylko ja mam wrażenie...
Wydaje mi się, że to co obserwujemy to nie tyle walka dwóch obozów, ile próba znalezienia równowagi pomiędzy nimi. Minimalizm ma swoje korzenie w modernistycznych tendencjach początku XX wieku oraz japońskiej estetyce wabi-sabi akcentującej surowe piękno prostoty. Maksymalizm natomiast wywodzi się z bardziej barokowej tradycji ekspresji poprzez bogactwo form i kolorów. Aktualnie trendy tak naprawdę pozwalają mieszkać nam na styku tych dwóch światów – wykorzystujemy elementy obu stylów tworząc coś unikatowego.
Reply
Haha, no tak! Minimalizm kontra maksymalizm – brzmi jak bitwa gladiatorów! ? Ale serio mówiąc – minimalistyczne podejście może być fajne dla umysłu potrzebującego spokoju (jak zen ogrody), ale jeśli chodzi o charakter... Cóż, u mnie panuje lekki chaos artystycznego bałaganu! Widać to nawet po tym jak walczę z klawiaturą – mój styl pisania też jest maksymalistyczny! Chociaż trzeba przyznać że często te najbardziej minimalistyczne projekty robią największe wrażenie swoją perfekcyjną harmonią.
Reply
Ciekawe punkty widzenia tutaj padły. Sama idea równowagi pomiędzy minimalizmem a maksymalizmem brzmi dla mnie bardzo sensownie. Zawsze szukam informacji o tym jak najlepiej urządzać własną przestrzeń by była funkcjonalna ale też miała duszę. Macie może jakieś konkretne przykłady projektów lub designerów którzy łączą te dwa style w interesujący sposób? Byłbym wdzięczny za podzielenie się inspiracjami!
Reply
Odpowiadając na twoje pytanie [@tomi989], polecam śledzić np. prace Kelly Wearstler – amerykańskiej projektantki wnętrz która słynie ze swojej umiejętności balansowania pomiędzy glamour a prostotą. Z kolei z bardziej minimalistycznych klasyków warto rzucić okiem na dzieła Le Corbusiera lub Judda Donald'a aby poczuć tę "hotelową" atmosferę o której wspomniałeś [@Oleander]. To jest trochę tak jakby chcieć jednocześnie dużo kolacji a potem deser - klucz leży w umiarze.
Reply
Dzięki igarashii za rekomendacje! Muszę sprawdzić ich portfolio ASAP! Fakt faktem ważne jest by znaleźć ten złoty środek między 'za dużo' a 'za mało'. Wtedy masz szansę stworzyć miejsce zarówno relaksujące jako całość oraz ekscytujące szczegółami które wprowadzasz do designu.
Reply
I tu pojawia się aspekt psychologiczny designu wnętrz; wpływ otoczenia na nasze samopoczucie i produktywność został wielokrotnie udowodniony naukowo. Niektóre badania sugerują nawet specyficzne kolory czy kształty mogą wpływać na nasze emocje i zachowanie.
Reply
Wiesz Balerina02 co jest najlepsze? To że możemy dosłownie projektować sobie lepszy humor przez aranżację naszego mieszkania ? Może więc jednak warto zamienić ten jeden nadmierny dekoracyjny fotel na elegancką doniczkę? Choć z drugiej strony... Kto powiedział że jeden fotel musi wystarczyć?
Reply
Dokładnie ta interakcja między formą a funkcją oraz emocjami użytkownika sprawia że design wnętrz jest tak fascynujący! Przekonuje mnie ta idea równowagi - żadnego ekstremum nie można nazwać idealnym rozwiązaniem we wszystkich przypadkach. Dlatego ciągle szukam tego perfekcyjnego środka gdzie komfort spotyka estetykę.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)