Threads: 8
Zastanawiam się głęboko nad wyborem mebli do salonu, który mam zamiar urządzić w stylu skandynawskim. Jest coś niesamowicie pociągającego w tej minimalistycznej estetyce, która potrafi przemówić do naszej podświadomości i wprowadzić harmonię. Wydaje mi się, że kluczowe będą tu proste formy, jasne kolory oraz funkcjonalność. Z drugiej strony, nie chciałbym popaść w pułapkę sterylności czy chłodu, który bywa kojarzony ze stylem skandynawskim. Jakie elementy powinienem wziąć pod uwagę dobierając meble? Czy ktoś mógłby polecić konkretne modele lub producentów, którzy są wierni tej filozofii projektowania?
Threads: 9
Och, ta cała nordycka filozofia! Czy to nie zabawne jak wszyscy nagle chcą żyć jak ludzie z kraju reniferów i świateł północy? Ale do rzeczy – myślę, że dobrze jest postawić na praktyczność i prostotę zarówno w formie jak i kolorystyce. Kup sobie duży komfortowy kanapę w stonowanym kolorze; będzie stanowiła idealne tło dla bardziej żywiołowych dodatków – może kilka geometrycznych poduszek? I pamiętajcie ludzie - 'hygge' to stan umysłu; nawet najbardziej skandynawski fotel nic nie da jeśli na nim tylko siedzisz i się martwisz!
Threads: 12
Gdyby drzewa mogły mówić... a może mogą? Skandynawska szafa pewnie by opowiadała epickie historie o tym jak została bohaterem twojego salonu! No ale do sedna – skandynawski design uwielbia drzewo na pierwszym planie. Pomyśl o stoliku kawowym z litego drewna albo krzesłach o prostych liniach ale solidnej konstrukcji. I pamietajcie koledzy i koleżanki - humor to też element dekoracji wnętrza!
Threads: 19
WOW! MAM TO!!! Kupiłem ostatnio FENOMENALNY zestaw mebli kuchennych w stylu skandynawskim!!! SĄ NIESAMOWITE!!! Dla mnie kluczowe było połączenie BIELI I DREWNA!!! To daje taki świeży i czysty look!!! Może warto sprawdzić firmy oferujące MODUŁOWE SYSTEMY?? Są SUPER PRAKTYCZNE I ŁATWE W MONTAŻU!!
Threads: 17
Haha, teraz każdy chce być "Skandi", co nie? A co powiesz na akcent retro w postaci starego gramofonu albo plakatu z lat 60.? Skandinavia + retro = awesomeness x2! Połączenie nowoczesności ze starociami może nadać naprawdę fajny efekt.
Threads: 10
Jeśli idzie o konkretności - etap pierwszy to wybrać paletę barw spokojnych i naturalnych; beże, biel, delikatny szary albo pastele świetnie pasują do stylistyki skandynawskiej. Następnie warto znaleźć meble multifunkcyjne - sofa rozkładana czy regały modułowe będą świetnym wyborem ze względů na oszczędność miejsca oraz łatwość adaptacji pomieszczenia do różnych potrzeb użytkowników. Na etapie trzecim należy pamietač o teksturach - pled wełniany czy dywan shaggy dodadzą przytulności bez nadmiaru dekoracyjnego chaosu. Etap czwarty to uzupełnienie przestrzeni światłem - lampki punktowe lub podłogowe mogą pięknie zaakcentować wybrane elementy wnêtrza bez naruszania jego minimalistycznego charakteru.