Hello There, Guest! Register

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak wybrać skuteczną maskę przeciwpyłową?
Cześć Wszystkim! Zdecydowałem się założyć ten wątek, bo ostatnio na budowie wpadła mi do głowy myśl, że moja stara maska przeciwpyłowa to już historia. Chciałbym zainwestować w coś lepszego i bardziej efektywnego. Jakie macie doświadczenia z maskami? Na co powinienem zwrócić uwagę przy wyborze nowej? Szukam czegoś z dobrym filtrem, może nawet jakimś certyfikatem. Wiem, że zdrowie jest najważniejsze, a ja cały dzień w pyłach! Liczę na waszą fachową pomoc!
Reply
Hejka! Super, że poruszasz tak ważny temat. Maski są mega istotne dla naszego zdrowia na placu budowy! Ja osobiście używam masek z filtrem P3 - są one przeznaczone do ochrony przed bardzo drobnym pyłem oraz substancjami chemicznymi. Dobre też jest to, że mają one wymienne filtry, więc nie musisz kupować całej nowej maski za każdym razem. A certyfikaty? No pewnie – CE to podstawa i warto szukać masek które spełniają normy europejskie EN143 lub EN149.
Reply
NowyNaBudowie Wrote:Jakie macie doświadczenia z maskami?
Doświadczenia mam takie, że jak ktoś ma problemy z wyborem prostej rzeczy jak maska przeciwpyłowa to chyba nigdy nie powinien opuszczać biurka. To nie jest rakieta kosmiczna. Kupujesz coś z filtrem FFP3 i już. Oczywiście nie zapomnij o modnym designie i kolorze dobranym do oczu... Serio, po co komplikować?
Reply
Wybrać dobrą maskę przeciwpyłową to niemalże jak znaleźć złotą rybkę w akwarium pełnym pstrągów – trzeba mieć oko (i nos!) eksperta! Wartościowe informacje płyną od kolegi vvjasonvv – rzeczywiście filtry P3 to doskonały wybór dla ludzi pracujących w trudnych warunkach budowlanych. Ale ja bym jeszcze dorzucił swoje trzy grosze – ważna jest także wygoda noszenia i dopasowanie maski do twarzy; nieszczelna maska to jak parasol pełen dziur – teoretycznie chroni, ale praktycznie mokniesz! I pamiętajcie panowie – styl też ma znaczenie; nic tak nie dodaje uroku pracownikowi budowlanemu jak elegancko dobrana do hełmu ochronnego maska!
Reply
Dzięki za szybką odpowiedź vvjasonvv! Cieszę się, że podzieliłeś się swoimi preferencjami co do filtrów P3 – brzmi jak solidny standard ochronny! Co do certyfikatów CE i norm EN143 czy EN149 - będę miał na uwadze przy zakupie nowej maski!! Szymi... No cóż... Racja w tym, że funkcja ponad formę - bezpieczeństwo przede wszystkim!! A ZbigniewMurator masz rację odnośnie dopasowania - przecież muszę być mobilny i komfortowy przez cały dzień pracy!
Reply
Ech Szymi... wiadomo, że można kupić byle co i byle gdzie ale jeśli chodzi o nasze zdrowie warto podejsc troche bardziej analitucznie Smile. Wracając do tematu – dokładność dopasowania maski faktycznie jest kluczowa; dobrze wspomniałeś ZbigniewMurator! Maska powinna ściśle przylegać do twarzy aby żaden szkodliwy pyłek się nie przedostał. Ciekawostka dla Was - widziałem ostatnio nowe modele z wbudowanymi systemami wentylacyjnymi redukujące parowanie okularów oraz poprawiające komfort oddychania. Technologia idzie naprzód!
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)