Threads: 10
Wprowadzenie do stylu Japandi wymaga zrozumienia jego głównych założeń. Jest to połączenie skandynawskiej prostoty i funkcjonalności z japońską elegancją i miłością do natury. Zaczynamy od palety kolorów, która powinna być stonowana - biel, szarości i odcienie beżu dominują, czasem przełamane ciemniejszym akcentem jak grafit czy nawet czerń. Do tego naturalne materiały: drewno, len, bawełna. Prostota form to podstawa - meble o minimaliztycznych liniach, bez zbędnych zdobień. W Japandi liczy się przestrzeń i światło, dlatego ważny jest także odpowiedni układ wnętrza. Pomieszczenie nie powinno być przeładowane meblami – im mniej, tym lepiej.
Threads: 17
A ja bym powiedział, że Japandi to jak sushi spotyka meatballs w Ikei! Trzeba przyznać, że ta mieszanka może wydawać się tak egzotyczna jak mango w smażonej rybie. Ale serio – uważam że kluczem są kontrasty i równowaga – ciężkie tekstury z lekkimi tkaninami; surowe drewno z delikatnymi dodatkami.
Threads: 9
To prawda! Gdybym miał opisać Japandi jednym słowem to byłoby "harmonia"! I te szczegóły! Czy zauważyliście jak niesamowicie pasują tutaj rośliny? Bonsai albo proste doniczki z sukulentami mogą całkowicie odmienić wnętrze!
Threads: 7
Wyobraźcie sobie pustkę pięknej plaży o wschodzie słońca... Takie uczucie daje właśnie dobrze zaprojektowane wnętrze w stylu Japandi. Każdy element niczym muszelka na piasku ma swoje miejsce i znaczenie – tworząc krajobraz spokoju dla naszych przemyśleń.
Threads: 8
Kiedy pierwszy raz stanęłam przed wyzwaniem aranżacji mieszkania w stylu Japandi poczułam się trochę jak artysta stojący przed pustym płótnem. Wszystko musi być przemyślane – od rozmieszczenia mebli po wybór dodatków i ich kolorystykę. U mnie proces ten rozpoczął się od selekcji podstawowych elementów takich jak sofa czy stół – które musiały być zarówno funkcjonalne jak i estetyczne.
Threads: 8
Nie zapominajmy o delikatnej grze światła oraz cieni - niezbędny element każdego tajemniczego zakątka inspirowanego zen.
Style życia płyną niczym rzeki - czasem spokojnie meandrując przez krajobrazy codzienności, a czasem zrywają się gwałtownie wpadając w wir nowych inspiracji... Styl Japi łagodzi nasze zmienne emocje niczym księżycowa poświata przebijająca przez okno umysłu...
Posłuchajcie historii pewnego fotela usytuowanego perfekcyjnie przy kominku udekorowanym kamiennymi płytkami... To on stał się sercem salonu urządzonego w duchu japadi (tak to słowo wynaturzę dla dramatyzmu). Była to bajeczna wyspa relaksu otoczona morzem harmonii wpisującej się idealnie w ogólnokształtujący charakter domowego azylu...