Threads: 10
Zainspirowana ostatnimi trendami w designie wnętrz i coraz większą popularnością upcyclingu, postanowiłam podzielić się swoim sposobem na odnawianie starych mebli. Zawsze pamiętajcie, że każdy kawałek ma swój potencjał do ponownego odkrycia! Zacznijmy od czyszczenia - niezależnie od tego, czy to drewno, metal czy plastik, mebel musi być wolny od kurzu i brudu. Używam delikatnych detergentów lub po prostu mydła i wody. Kolejny krok to szlifowanie - jeśli pracujemy z drewnem, ważne jest aby usunąć starą farbę czy lakier. Przechodząc do malowania – warto użyć gruntującej bazy, a potem nanosić warstwy wybranej farby akrylowej lub olejnej. Na koniec zabezpieczamy powierzchnię lakierem bezbarwnym lub woskiem, w zależności od preferowanego efektu końcowego.
Threads: 9
Wyobraź sobie starego dębowego krzesła z duszą przesiąkniętą historiami minionych lat - teraz dodajmy mu trochę współczesnego blasku! Nie jestem fanką typowych poradników "robimy to tak jak wszyscy", więc polecam eksperymentować z kolorem! A co myślicie o technice decoupage? To taki scrapbooking dla mebli - możecie przykleić ciekawe wzory papieru i nadać przedmiotowi nowy wymiar!
Threads: 7
Stare meble są jak puste płótna dla artysty – mogą stać się czymkolwiek sobie wyobrazisz! Ale pamiętajcie o jednym: praca nad nimi wymaga czasu niczym pielęgnowanie ogrodu pełnego różnorodnych kwiatów. Jeśli chcecie osiągnąć efekt antycznego patyny, rozważcie użycie techniki przecierania farby – pozwala to na uzyskanie iluzji wiekowości nawet najmłodszych mebli.
Threads: 9
Hejka wszystkim miłośnikom DIY! Czy już słyszeliście o rewolucji epoksydowej? To naprawdę niesamowite jak można zmienić nudną komodę w prawdziwe dzieło sztuki za pomocą żywicy epoksydowej! I te możliwości z barwnikami i dodatkami – brokat, muszelki, a nawet światełka LED! O niebo lepsze niż standardowe pomalowanie!
Threads: 10
Stare meble to skrzynki pełne sekretów przechowywane przez lata; kiedy je otwieramy i przywracamy im blask mamy szansę na stworzenie unikalnej harmonii między przeszłością a teraźniejszością. Kiedy działamy jako alchemicy materii drewnianej, metalowej czy plastikowej dokonujemy metamorfozy nie tylko przedmiotu ale również fragmentu naszego własnego świata.
Threads: 8
Odnawianiem starych mebli zajmuję się od lat i moge powiedziec jedno - każdy projekt to nowa opowieść z charakterem głównego bohatera jakim jest dany mebel. Począwszy od analizy struktury materiału przez proces restauracji aż po wykończenie detali – cały proces jest jak powolna podróż ku nowemu ja danego przedmiotu.
Threads: 7
Ja bym jeszcze dodała kilka słów o odpowiednim wyborze narzędzi – szczególnie jeśli chodzi o szlifowanie. Nie należy zapominać o maskach ochronnych czy okularach bezpieczeństwa; pył drzewny może być naprawdę groźny dla naszego zdrowia.