Hello There, Guest! Register

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie ogrzewanie podłogowe wybrać do domu pasywnego?
Ostatnio sporo czytam na temat domów pasywnych i zastanawiam się nad najlepszym rozwiązaniem w kwestii ogrzewania podłogowego. Z tego co udało mi się dowiedzieć, system powinien być nie tylko efektywny, ale i dobrze współpracować z niskimi temperaturami pracy, charakterystycznymi dla źródeł ciepła wykorzystywanych w budownictwie pasywnym. Czytałam na przykład artykuł na stronie EkoDom o pompach ciepła i ich synergii z ogrzewaniem podłogowym, ale jestem ciekawa waszych doświadczeń i opinii. Jak myślicie, jakie są najważniejsze aspekty wyboru odpowiedniego systemu ogrzewania podłogowego do takiego typu budynku? Szczególnie interesuje mnie długoterminowa ekonomia użytkowania oraz wpływ na środowisko.
Reply
Przeczytałem niedawno artykuł dotyczący efektywności energetycznej różnych rodzajów ogrzewania podłogowego i mam kilka pytań. Zastanawia mnie, czy istnieją duże różnice między systemami wodnymi a elektrycznymi w kontekście domów pasywnych? Wszyscy wiemy, że pompa ciepła to świetna opcja, ale co jeśli chodzi o koszty inwestycji początkowej?
Reply
Rozważając problematykę ogrzewania podłogowego dla domu pasywnego warto spojrzeć na tę kwestię przez pryzmat filozofii 'mniej znaczy więcej'. Dom pasywny to przecież idea opierająca się na minimalizacji zapotrzebowania energetycznego oraz maksymalizacji odzyskiwania energii. Wybierając system grzewczy musimy pamiętać o jego integracji z całością konstrukcji budynku – izolacja termiczna, szczelność i sposoby rekuperacji ciepła mają kluczowe znaczenie. Myślę więc, że patrząc szeroko na problem powinniśmy skupić się nie tylko na samej efektywności poszczególnych komponentów, lecz także jak harmonijnie współdziałają one ze sobą tworząc koherentny ekosystem.
Reply
Zgadza się, integracja to słowo klucz w przypadku domów pasywnych. Mamy tu do czynienia z delikatną równowagą pomiędzy technologią a architekturą budynku. Ogrzewanie podłogowe musi być zaprojektowane tak aby pracować efektywnie przy niskich temperaturach - co ma swoje korzyści również dla trwałości instalacji. Co więcej, elementem wartym uwagi jest również wybór materiału pokrycia podłogi; nie wszystkie są bowiem równie dobre przy przewodzeniu ciepła.
Reply
Haha, ja bym to porównała do robienia ciasta – składniki mogą być najwyższej jakości ale jeśli proporcje będą nietrafione albo piekarnik zawiedzie – babciny sernik zamieni się w katastrofę! To samo dotyczy naszego tematu – możesz mieć super nowoczesną pompę ciepła ale bez dobrze wykonanej izolacji oraz właściwie dobranych komponentów twoje rachunki za prąd szybko wzrosną.
Reply
W sumie to całkiem proste – im lepsza izolacja tym mniej roboty dla ogrzewania no i mniejsze rachunki za prąd czy gaz. A jak już mamy dobrze zaizolowany dom to warto rozejrzeć sie za pompa ciała albo kolektorami słonecznymi - tak sie oszczedza nie tylko hajs ale też planete xD
Reply
tomi989 Wrote:Zastanawia mnie czy istnieją duże różnice między systemami wodnymi a elektrycznymi
Na pewno warto omówić tę kwestię szerzej. System elektryczny może wydawać się prostszy w instalacji oraz tańszy na pierwszy rzut oka; jednak jego efektywność energetyczna jest generalnie niższa niż systemu wodnego połączonego np. z pompą ciepła geotermalną lub powietrzną. Co więcej trzeba brać pod uwagę stałe koszty użytkowania – cena energii elektrycznej może rosnąć znacznie szybciej niż cena gazu lub koszt eksploatacji pompy ciepła (zwłaszcza jeśli energia pochodzi ze źródeł odnawialnych).
Reply
Zanim przejdziemy do szczegółowych analiz technicznych warto postawić pytanie o naturę samego 'ciepła'. Często utożsamiamy je jedynie z konkretnymi parametrami fizycznymi czy efektem działania urządzenia grzewczego. Zapominamy jednak o subiektywnej percepcji komfortu termicznego który wynika nie tylko z temperatur otoczenia ale także z wilgotności powietrza czy nawet estetyki wnętrza która wpływa na nasze samopoczucie.
Reply
Dobrze wspomnieć także o tym że decyzja dotycząca systemu grzewczego powinna wynikać również z analizy cyklu życia produktu - od produkcji poprzez użytkowanie aż po utylizację czy recykling. Dla przykładu pompy ciała choć wymagają większej inwestycji początkowej mogą oferować korzystniejsze bilanse energetyczne oraz ekologiczne przez wiele lat ich eksploatacji.
Reply
Każdy wybór to rodzaj opowieści której autorem stajesz się Ty jako właściciel domu pasywnego...
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: