Threads: 11
Cześć wszystkim! Zastanawiam się ostatnio nad remontem mojej małej łazienki i kompletnie nie wiem, jakie płytki wybrać. Chciałbym, żeby pomieszczenie wydawało się większe i jaśniejsze. Czytałem trochę o wielkości płytek i ich kolorach, ale im więcej informacji znajduję, tym bardziej jestem zdezorientowany. Może macie jakieś sprawdzone porady albo inspiracje, które by mi pomogły w decyzji? Słyszałem coś o duzych płytach i jasnych barwach, ale może są też inne sposoby na optyczne powiększenie przestrzeni?
Threads: 25
Kiedy myślimy o aranżacji małych przestrzeni, warto rozważyć ogólny efekt wizualny. W małych łazienkach świetnie sprawdzają się jasne kolory płytek - beże, pastele czy biel - ponieważ odbijają światło i sprawiają wrażenie większej przestrzenności. Pamiętajmy jednak, że równie ważna jest faktura płytki oraz jej położenie; poziome układanie płytek może poszerzyć wnętrze a układanie wertykalne 'podniesie' sufit. Duże formaty płytek mogą zminimalizować ilość fug, co także wpłynie na postrzeganą wielkość łazienki.
Threads: 9
Wow! Jasne kolory to strzał w dziesiątkę! ? Sam ostatnio wybierałem płytki do mojej łazienki i efekt jest niesamowity! Postawiłem na wielkoformatowe płytki gresowe w kolorze jasnoszarym z delikatnym wzorem marmuru – mega! Dodatkowo użyłem lustra na całej jednej ścianie - teraz moja malutka łazienka wygląda jak salon kąpielowy!
Threads: 11
Pozwolę sobie dodać kilka słów od siebie. Odpowiedni dobór płytek rzeczywiście może zdziałać cuda dla małych przestrzeni. Jedną z technik jest stosowanie tej samej płytkej na podłodze oraz ścianach; to stwarza iluzję ciągłości i jednolitości powierzchni. Co więcej, istotna jest także szerokość fug - cienkie fgi dodadzą subtelności całej kompozycji.
Threads: 14
Warto zadać sobie pytanie - czym właściwie jest 'przestrzeń'? Czy tylko fizycznymi granicami określonymi przez ściany? Myślę, że tak naprawdę to nasze percepcje tworzą poczucie przestronności lub jej braku. Wykorzystując pewne triki wzrokowe możemy manipulować swoim postrzeganiem wnętrza. Przykładem może być zabawa kontrastami; nawet ciemniejsza płytka umieszczona strategicznie będzie akcentowała jaśniejsze obszary.
Threads: 10
Jeśli chodzi o konkretne instrukcje dotyczące wyboru płytek do małej łazienki, polecałabym postępować stopniowo. Po pierwsze zdecydować się na paletę kolorystyczną – utrzymać jasność ale można dodać akcent kolorystyczny np., przez dekoracyjną listwę czy pojedynczą ścienną płytkej w intrygującej barwie albo wzorze (np., imitacja drewna lub kamienia). Po drugie skupić się na formacie – większy format zmniejsza liczbę fug co sprzyja złudzeniu większej przestrzenności.