Threads: 8
Witajcie na forum! Ostatnio zabrałam się za remont domu i doszłam do etapu prac elektrycznych. Wiedza, którą udało mi się zdobyć w tym temacie jest szeroka, ale wciąż mam pewne wątpliwości co do dobierania przekroju kabli. W zależności od obciążenia, różne są wymagania - wiem o istnieniu tabel i wzorów pozwalających to wyliczyć, jednak chciałabym poznać Wasze doświadczenia. Jak prawidłowo dobieracie przekrój kabla? U mnie konkretnie chodzi o linię zasilającą kuchnię, gdzie będę miała piekarnik elektryczny, płytę indukcyjną oraz lodówkę. Przekopując Internet natrafiłam na mnóstwo sprzecznych informacji, jedni mówią o 2.5mm² inni sugerują 4mm² a nawet więcej. Podobno ważny jest też materiał z jakiego wykonany jest przewód - miedź czy aluminium?
Mówisz o bardzo istotnym aspekcie instalacji elektrycznych. Wybór przekroju kabla nie może być przypadkowy i faktycznie powinien uwzględniać całkowite obciążenie linii. Jednak nie tylko materiał przewodu ma znaczenie. Ważna jest także jego długość oraz sposób układania - czy będzie to kanał wentylowany czy zamknięta rura? To wszystko wpływa na odprowadzanie ciepła generowanego przez prąd płynący przez przewody.
Dzięki za te informacje! Sprawa wydaje się być jeszcze bardziej skomplikowana niż myślałam początkowo – poza oczywistymi czynnikami jak suma mocy urządzeń oraz długość kabla muszę jeszcze pomyśleć o metodzie jego układania i oddziaływaniu temperatury otoczenia na przewodność kabli... Szczerze mówiąc liczyłem na prostszą odpowiedź albo chociaż jakiś uniwersalny wzór, ale rozumiem że bezpieczeństwo jest najważniejsze.
Dobranie właściwego przekroju to nie tylko bezpieczeństwo ale również ekonomia – za gruby kabel zapłacisz więcej niż potrzebujesz, za cienki może spowodować zagrożenie pożarowe lub awarie sprzętu przez niestabilne napięcie. Warto też wspomnieć o charakterystyce różnych rodzajów obciążenia – indukcyjne (jak silniki) czy rezystancyjne (jak grzałki). Każde wymaga innej uwagi ze względu na startowe prądy czy harmoniczne generowane przez urządzenia.
Masz rację falanga - zapoznanie się z aktualnymi normami wydaje się być pierwszym krokiem do wykonania tego poprawnie. Zwrócenie uwagi na różnorodność charakterystyk obciążeniowych sprzętów by pedro77 także jest kluczowe; zapewnienie wystarczającego zapasu w kontekście startowych prądów silnikowych to coś, czego wcjaśnie brakowało mi w rozumieniu tej materii.