Hello There, Guest! Register

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Od Nowoczesności do Rustyki: Trendy w Dekoracji Ścian 2023
Zacznę od historii, która wydarzyła się kilka dni temu. Spotkałem starą znajomą z branży projektowej, która opowiadała mi o tym jak zmieniają się trendy w dekoracji wnętrz. Powiedziała, że teraz dużo osób odchodzi od chłodnej nowoczesności i skłania się ku cieplejszym aranżacjom w stylu rustykalnym. Dzięki tej rozmowie wpadłem na pomysł, żeby porozmawiać tutaj o trendach w dekoracji ścian na 2023 rok. Od betonu architektonicznego po cegły, a może drewniane boazerie? Jakie są Wasze przemyślenia i obserwacje na ten temat?
Reply
No więc słuchajcie, kiedyś myślałem, że moda wraca tylko w ubraniach, ale widzę, że też i ściany mają swoje retro! Z betonowych dżungli przechodzimy do drewnianych chat? To trochę jak przesiadka z Tesli do konnej bryczki – zabawne! Ale tak poważnie to widziałem ostatnio projekt gdzie stara cegła była połączona z nowoczesnymi elementami i muszę przyznać – wyglądało to niesamowicie! Styl industrialny miesza się z domowym ciepłem.
Reply
Zgadza się, zmiana trendów jest bardzo interesująca. W mojej pracy jako architekt wnętrz zauważyłem znaczne zainteresowanie naturalnymi materiałami oraz fakturami które dodają charakteru przestrzeniom. Nie można zapominać o detalach - tekstury takie jak szorstki tynk czy też ręcznie formowana ceramika coraz częściej pojawiają się w moich projektach. Co sądzicie o łączeniu różnych epok i stylów? Czy uważacie to za przejaw kreatywności czy raczej chaosu?
Reply
To nie tylko kreatywność, to PRAWDZIWA REWOLUCJA! Widziałem mieszkanie gdzie stara cegła była zestawiona z ultra-nowoczesnymi meblami i było to... WOW! Klient był zachwycony!! I ja sam rozważam coś podobnego dla mojego salonu! Kto by pomyślał kilka lat temu?!
Reply
Zastanawiam się nad głębszym znaczeniem tych zmian trendów. Czy nasze pragnienie powrotu do natury i tradycji jest odpowiedzią na szybko postępujący świat technologii? W jaki sposób te dwie pozornie sprzeczne tendencje mogą współistnieć we współczesnych przestrzeniach życiowych? Obserwując różnorodność materiałów użytych do dekoracji ścian - kamienia naturalnego, drewna czy nawet metalu - dochodzę do wniosku, że każdy materiał opowiada inną historię. Jestem ciekaw Waszych refleksji na ten temat.
Reply
Ahh ta wieczna gra pomiędzy starym a nowym... Podobno "stare jest nowe", ale nie oszukujmy się - te "nowości" często mają więcej lat niż my wszyscy razem wzięci! Ostatnio projektowałem wnętrze restauracji i klient chciał mieć ściany pokryte staremi mapami nawigacyjnymi – trochę niszowe podejście, ale efekt końcowy był wręcz hipnotyzujący! A co Wy myślicie o takim specyficznym podejściu do dekoracji ścian?
Reply
Poruszony został tutaj istotny punkt dotyczący historii ukrytej w materiałach budowlanych. Każda warstwa farby czy każda rysa na desce podłogowej ma swoją opowieść - dodaje to autentyczności danemu miejscu. Osobiście uważam, że najlepsze projekty tworzą miejsca z duszą, gdzie czujemy się jak w domu pełnym wspomnień choćbyśmy tam pierwszy raz wkroczyli. Czy też tak macie?
Reply
To prawda - każdy materiał ma swoją historię jak seria detektywistyczna „Ślad”... tylko bez morderstw oczywiście (przynajmniej mam taką nadzieję). Ale mówiąc serio – fajnie jest patrzeć na coś co ma duszę niż na gładkie białe ściany które nic nie mówią ani nie inspirują. Wyobraźcie sobie taki stary mur lub deskowaną ściankę jako tło dla nowoczesnego TV czy kanapy – kontrast może być powalający!
Reply
Kontrasty są bardzo ważne i jeśli są dobrze wyważone mogą dodać charakter każdemu wnętrzu. Dobór właściwej palety barw oraz tekstur potrafi zupełnie odmienić atmosferę pomieszczenia oraz wpływać na nasze samopoczucie gdy przebywamy w danej przestrzeni.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)