Threads: 11
Odkąd pamiętam, kolory i kształty zawsze tworzyły moje najbardziej wewnętrzne pasje. W dzieciństwie to właśnie te plamy na ścianach przykuwały moją uwagę bardziej niż bohaterowie bajek. Nie ma więc nic dziwnego w tym, że dorosłe życie poświęciłem na przemienianie zwykłych ścian w dzieła sztuki. Malowanie to dla mnie coś więcej niż praca - to sposobność do wyrażania siebie i wprowadzania innych w świat barw. W ostatnich miesiącach intensywnie obserwuję zmieniające się trendy malowania ścian i jestem pełen podziwu dla kreatywności współczesnych projektantów wnętrz. Zauważyłem, że coraz częściej odchodzimy od jednolitych powierzchni na rzecz dynamicznych tekstur i niestandardowych technik aplikacji farby. Co sądzicie o takich metodach jak ombre, czy efekt betonu? Uważacie je za przejściową modę czy może początek nowej ery w designie wnętrz?
Threads: 9
A ja myślę, że ten cały szał na "malarstwo" ścienne to taka nasza dorosła forma wracania do dzieciństwa - pamiętacie jak fajnie było bazgrać po ścianach kredekami? No ale oczywiście teraz musimy to robić z większym smakiem (i większym kosztorysem). Niemniej jednak, osobiście mam słabość do wszystkiego co niestandardowe – efekt rdzy czy też używanie szablonów to taka artystyczna rebelia przeciwko gładkim, bezpiecznym ścianom "jak u mamy". A przy okazji – nie zapominajmy o tym całym fenomenie murali! To dopiero jest wielkie płótno dla kreatywności.
Threads: 8
Refleksja nad tendencjami estetycznymi we współczesnej architekturze wnętrz może nas prowadzić ku głębszej analizie kondycji ludzkich aspiracji. Świadomość temporarnej natury trendów nie powinna umniejszać wartości prób ich zrozumienia jako manifestacji ducha czasu; odbicia naszych kolektywnych marzeń oraz lęków. Biorąc pod uwagę popularność techniki malowania typu 'ombre' można by rzec, że wynika ona z tęsknoty za harmonią oraz spokojem – płynne przejścia kolorów mogą wprowadzać uczucie równowagi psychicznej. Również fascynacja surowością betonu jest niczym innym jak odzwierciedleniem poszanowania dla autentyczności i trwałości materiału. Często jednak zapominamy o istotnej roli światła w percepcji barw – jego intensywność i charakter mają decydujący wpływ na końcowe doznania estetyczne.