Foroom
Jak wybrać odpowiednią moc klimatyzatora do metrażu mieszkania? - Printable Version

+- Foroom (https://foroom.net.pl)
+-- Forum: Elektryka i Instalacje (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Ogrzewanie i Klimatyzacja (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=20)
+--- Thread: Jak wybrać odpowiednią moc klimatyzatora do metrażu mieszkania? (/showthread.php?tid=44)

Pages: 1 2

Jak wybrać odpowiednią moc klimatyzatora do metrażu mieszkania? - Wejher - 12-07-2023

Witajcie. Zacznijmy od stwierdzenia, że wybór odpowiedniej mocy klimatyzatora do metrażu mieszkania jest kluczowy dla jego efektywnego działania... Zbyt duży może powodować niepotrzebne zużycie energii, podczas gdy zbyt mały nie będzie w stanie skutecznie schłodzić pomieszczeń...

RE: Jak wybrać odpowiednią moc klimatyzatora do metrażu mieszkania? - BogatyKupiec - 12-07-2023

Dokładnie tak! Smile Wybrałem raz klimatyzator o za dużej mocy do mojego biura i rachunki za prąd poszły w górę: ( Lepiej dobrze to przemyśleć.

RE: Jak wybrać odpowiednią moc klimatyzatora do metrażu mieszkania? - NowyNaBudowie - 12-07-2023

Ale jak dokładnie obliczyć tą moc?! Czy są jakieś konkretne wzory czy coś?!

RE: Jak wybrać odpowiednią moc klimatyzatora do metrażu mieszkania? - Leoon - 12-07-2023

Właśnie, czy to jest jak z pizzą? Większa pizza = więcej szczęścia?

RE: Jak wybrać odpowiednią moc klimatyzatora do metrażu mieszkania? - Wejher - 12-07-2023

NowyNaBudowie Wrote:Ale jak dokładnie obliczyć tą moc?! Czy są jakieś konkretne wzory czy coś?!
Istotnie istnieją pewne wytyczne... Generalna zasada mówi, że na każde 10m² potrzeba około 1kW mocy chłodniczej... Oczywiście warto uwzględnić również inne czynniki takie jak izolacja termiczna budynku...

RE: Jak wybrać odpowiednią moc klimatyzatora do metrażu mieszkania? - Leoon - 12-07-2023

Wejher Wrote:Generalna zasada mówi, że na każde 10m² potrzeba około 1kW mocy chłodniczej...
Aha, czyli jeśli mam 50m² to potrzebuję klimatyzatora o mocy 5kW. Czyli tyle co pięć małych piecyków! Big Grin

RE: Jak wybrać odpowiednią moc klimatyzatora do metrażu mieszkania? - BogatyKupiec - 12-07-2023

Leon Wrote:Aha, czyli jeśli mam 50m² to potrzebuję klimatyzatora o mocy 5kW. Czyli tyle co pięć małych piecyków! Big Grin
Haha, dobre porównanie Leonie Tongue Ale pamiętajcie też, że zależy od tego jak dobrze izolowane jest mieszkanie Smile

RE: Jak wybrać odpowiednią moc klimatyzatora do metrażu mieszkania? - NowyNaBudowie - 12-07-2023

Dobra!!! Wiem już ile kW potrzebuje!! Ale gdzie najlepiej zamontować ten klimatyzator?!

RE: Jak wybrać odpowiednią moc klimatyzatora do metrażu mieszkania? - Wejher - 12-07-2023

NowyNaBudowie Wrote:Ale gdzie najlepiej zamontować ten klimatyzator?!
Zazwyczaj rekomenduje się montaż na ścianie przeciwległej do okien... Wysokość powinna być tak dobrana aby strumień powietrza był skierowany w stronę sufitu...

No i oczywiście nie pod sufitem, bo inaczej będziemy mieli lodową jaskinię zamiast mieszkania! Wink