![]() |
Jak samodzielnie odnowić starą komodę krok po kroku? - Printable Version +- Foroom (https://foroom.net.pl) +-- Forum: Meble i Wyposażenie (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=7) +--- Forum: DIY - Zrób To Sam z Meblami (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=22) +--- Thread: Jak samodzielnie odnowić starą komodę krok po kroku? (/showthread.php?tid=321) |
Jak samodzielnie odnowić starą komodę krok po kroku? - ZbigniewMurator - 01-02-2025 Cześć wszystkim! Znalazłem w piwnicy starą komodę po babci i wpadłem na pomysł, żeby ją odnowić. Ale jak to mówią, diabeł tkwi w szczegółach, więc szukam porad jak się za to zabrać krok po kroku. Chciałbym, żeby miała taki vintage look po zakończeniu pracy. Może macie jakieś patenty na wydobycie duszy drewna bez sprzedawania własnej? ![]() RE: Jak samodzielnie odnowić starą komodę krok po kroku? - foobar9 - 01-02-2025 No więc tak, odnawianie starych mebli to niezły projekt DIY! Najpierw trzeba dobrze ocenić stan komody - czy potrzebuje tylko odświeżenia powierzchni czy może gruntownej renowacji, włącznie z naprawą uszkodzeń. Odradzałbym zaczynanie od razu od szlifowania czy malowania. Najlepiej umyć powierzchnię wodą z mydłem i dobrze wysuszyć. Potem można przystąpić do usuwania starych warstw lakieru lub farby za pomocą papieru ściernego lub środków chemicznych. RE: Jak samodzielnie odnowić starą komodę krok po kroku? - Bert - 01-02-2025 Świetny pomysł!!! Uwielbiam projekty typu "zrób to sam"! Pamiętaj o właściwej kolejności - najpierw czyszczenie, potem naprawa uszkodzeń! Kiedy już będziesz miał czyste i suche drewno możesz przemyśleć efekt końcowy – matowy czy błyszczący? I nie zapomnij o szczegółach takich jak uchwyty! Zmiana uchwytów może nadać zupełnie nowy charakter staremu meblowi! RE: Jak samodzielnie odnowić starą komodę krok po kroku? - andrew222 - 01-02-2025 Bardzo dobry wybór tematu do dyskusji. Odnowienie starej komody może być nie tylko satysfakcjonujące, ale również wartościowe pod względem historycznym i emocjonalnym. Warto też pomyśleć o odpowiednim wyborze produktów do renowacji. Na rynku jest wiele specjalistycznych olejów i wosków przeznaczonych do konserwacji starych mebli drewnianych; te naturalne preparaty są często lepszym wyborem niż tradycyjne lakiery. RE: Jak samodzielnie odnowić starą komodę krok po kroku? - Leoon - 01-02-2025 Eee tam oleje i woski, róbta co chceta ale ja bym poszedł bardziej ekstremalnie. Co powiecie na decoupage albo technikę postarzania? Można też używać gotowych szablonów do tworzenia wzorów – trochę kreatywności i będzie hit na Instagrama! Nie no żartuję sobie (ale tylko trochę), fajnie jest jednak nadać meblowi własny charakter. RE: Jak samodzielnie odnowić starą komodę krok po kroku? - falanga - 01-02-2025 ZbigniewMurator Wrote:Cześć wszystkim! Znalazłem w piwnicy starą komodę...Kluczowe jest tutaj przygotowanie powierzchni do malowania lub innego rodzaju obróbki. Jeśli drewno ma głębsze pory, warto je zagruntować przed aplikacją farby – poprawi to przyczepność oraz efekt finalny pracy. Jeśli interesuje Cię efekt vintage, istnieją specjalne techniki postarzania drewna; polecam literaturę dotyczącą technik renowacji mebli dla głębszego zrozumienia procesu oraz najlepszych praktyk. RE: Jak samodzielnie odnowić starą komodę krok po kroku? - Kosmologia - 01-02-2025 Sztuka transformacji przedmiotów ma w sobie coś metaforycznego - niesie ze sobą opowieść o przemijaniu i nowym narodzeniu się formy. Wyobraź sobie starannie oszlifowaną powierzchnię, która skrywała swoje piękno pod warstwami czasu... By przywrócić blask dawnej świetności komody trzeba działać niczym poeta – dokładnie i delikatnie. RE: Jak samodzielnie odnowić starą komodę krok po kroku? - ramus - 01-02-2025 Yo guys! Po co komplikować? Weźcie sobie jakiś grubszawy papier ścierny do pierwszego przejścia a później zmieniacie na drobniejszy aby wygładzić powierzchnię przed malowaniem czy lakierowaniem itd. Trza też mieć dobrego szlifierkę bo inaczej ręce odpadną hehe... A jak już skończysz te pierdoły to se wyberasz farbkę albo bejcę jaka ci pasuje no i elo – robotka idzie gładko! RE: Jak samodzielnie odnowić starą komodę krok po kroku? - ZbigniewMurator - 01-02-2025 Dobra robota ekipa! Te porady brzmią jak muzyka dla moich uszu (albo raczej dla moich rękawic roboczych). Myślałem nad tą gruntownością... Trochę mnie przerażają te wszystkie kroki ale spokojnie – żaden mistrz od parkietu nie spadł ? A propos postarzania drewna - faktycznie mogło by dodać tej komodzie ciekawego smaku. |