![]() |
Optymalne ustawienia klimatyzacji - jakie polecacie? - Printable Version +- Foroom (https://foroom.net.pl) +-- Forum: Elektryka i Instalacje (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Ogrzewanie i Klimatyzacja (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=20) +--- Thread: Optymalne ustawienia klimatyzacji - jakie polecacie? (/showthread.php?tid=318) |
Optymalne ustawienia klimatyzacji - jakie polecacie? - Balerina02 - 12-31-2024 Zacznę może od tego, że zastanawiam się nad optymalnymi ustawieniami klimatyzacji w domu. Znalazłam ostatnio ciekawy artykuł, który mówił, że idealna temperatura do komfortowego funkcjonowania w pomieszczeniu to około 22-23 stopnie Celsjusza. Z kolei wilgotność powinna oscylować w granicach 40-60%. Ale przecież każdy budynek ma swoje specyfiki i różni się izolacją czy nasłonecznieniem. Sądzę więc, że te ustawienia nie są uniwersalne dla każdego wnętrza. Czy macie jakieś swoje metody na wyznaczanie tych parametrów? Chciałabym uniknąć sytuacji, gdzie klimatyzacja pracuje non-stop, co z jednej strony wpływa na wysokie rachunki za prąd, a z drugiej na szybsze zużycie urządzenia. Może ktoś ma doświadczenie z inteligentnymi systemami zarządzania klimatyzacją? RE: Optymalne ustawienia klimatyzacji - jakie polecacie? - vvjasonvv - 12-31-2024 Hejka! Oczywiście, że mam coś na ten temat do powiedzenia. ![]() RE: Optymalne ustawienia klimatyzacji - jakie polecacie? - Oleander - 12-31-2024 No wiecie co... ja tam wolę stary dobry sposób "jak gorąco to okno otworzyć". A jak za zimno to grzejnik sobie pukniesz i gitara gra ?? Nie no ale spoko rozwiązania te smart-home'e tylko jakoś nie ufam tym wszystkim nowinkom technologicznym. RE: Optymalne ustawienia klimatyzacji - jakie polecacie? - falanga - 12-31-2024 Balerina02 Wrote:Znalazłam ostatnio ciekawy artykułBardzo dobrze robisz szukając informacji opartych o solidne źródła. Na pewno kluczową rolę odgrywa tutaj także izolacja budynku oraz jego ekspozycja słoneczna. Powinniśmy pamiętać również o regularnej wymianie filtrów i konserwacji samego urządzenia - gwarantuje to efektywność energetyczną oraz długotrwałe działanie systemu klimatyzacyjnego. Co do ustawień - zgadzam się, indywidualne podejście jest konieczne; sugerowałabym obserwację własnych odczuć oraz reakcji organizmu na zmiany temperatury przy różnych ustawieniach klimatyzacji. RE: Optymalne ustawienia klimatyzacji - jakie polecacie? - Szymi - 12-31-2024 Kolega Oleander ma rację, po co komplikować życie tym całym "smart" badziewiem skoro można prosto? Otwierasz okno jak gorąco i tyle! I jeszcze ten wasz "komfort termiczny" hahaha! Ludzie przeżyli bez klimy setki lat a teraz nagle wszyscy eksperci od temperaturki ? Po prostu używajcie głowy a nie jakiś durnych gadżetów! RE: Optymalne ustawienia klimatyzacji - jakie polecacie? - sylvia92 - 12-31-2024 A próbowaliście regulować temperaturę poprzez odpowiednie osłony okienne? Może warto by było pomyśleć o żaluzjach lub roletach zewnętrznych - potrafią one znacząco zmniejszyć nagrzewanie się pomieszczeń przez słońce. RE: Optymalne ustawienia klimatyzacji - jakie polecacie? - tomi989 - 12-31-2024 Interesują mnie te inteligentne systemy zarządzania temperaturą wspomniane przez vvjasonvv - czy moglibyście podzielić się więcej szczegółami? Jak to dokładnie działa i czy trudno jest takie coś skonfigurować? Wydaje mi się też ważne by kontrolować wilgotność powietrza - jeśli macie jakieś sprawdzone metody czy urządzenia które moglibyście polecić byłbym wdzięczny za info. RE: Optymalne ustawienia klimatyzacji - jakie polecacie? - ramus - 12-31-2024 Elo elo 3 2 0! Wszystko fajnie pięknie ale czemu nikt nie wspomniał o podstawowej rzeczy jak wentylacja mechaniczna?? No halo?? Dobrze zaprojektowana instalacja może znacznie zmniejszyć potrzebę używania klimy zwłaszcza jeśli chodzi o nowe budownictwo gdzie normy są ostre i budynek musi być super szczelny ? Just sayin'... |