![]() |
Jak poprawnie wykonać instalację odgromową? - Printable Version +- Foroom (https://foroom.net.pl) +-- Forum: Elektryka i Instalacje (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Instalacje Elektryczne (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=18) +--- Thread: Jak poprawnie wykonać instalację odgromową? (/showthread.php?tid=317) |
Jak poprawnie wykonać instalację odgromową? - Bert - 12-30-2024 Cześć wszystkim! Ostatnio zainteresowałem się tematem instalacji odgromowych i przeczytałem masę artykułów, ale wciąż mam wiele pytań. Zastanawiam się, jak poprawnie wykonać taką instalację? Czy są tu specjaliści, którzy mogliby podzielić się wiedzą? Będę wdzięczny za każdą pomocną informację! RE: Jak poprawnie wykonać instalację odgromową? - Szymi - 12-30-2024 No proszę, Bert chce bawić się w piorunochrony! Pamiętaj, żeby nie montować odgromówki na deszczowy dzień, bo skończysz jako grillowany kurczak. Ale poważnie mówiąc, jeśli nie masz pojęcia o tym co robisz to lepiej zostaw to fachowcom. RE: Jak poprawnie wykonać instalację odgromową? - mysikrólik - 12-30-2024 Bardzo dobry wybór tematu. Instalacja odgromowa jest kluczowym elementem ochrony budynku przed wyładowaniami atmosferycznymi. Oczywiście należy pamiętać o kilku bardzo ważnych kwestiach – pierwszą z nich jest projekt instalacji wykonany przez uprawnionego specjalistę. Powinien on uwzględniać lokalne warunki oraz charakterystykę samego obiektu. Potem dochodzi do spraw technicznych - uziom musi być właściwie umiejscowiony i połączony z przewodem odprowadzającym ładunek elektryczny do gruntu... RE: Jak poprawnie wykonać instalację odgromową? - Karo10 - 12-30-2024 Witajcie! Jeśli chodzi o krok po kroku to zaczynamy od analizy potrzeb budynku i jego lokalizacji – od tego będzie zależeć rozmieszczenie elementów systemu odgromowego. Następnie przechodzimy do projektowania samej instalacji, co powinien robić certyfikowany specjalista w tej dziedzinie. Projekt uwzględni rodzaj i ilość potrzebnych prętów osłonowych oraz ich wysokość ponad dachem, miejsce umiejscowienia uziomów czy ścieżkę przewodów odprowadzających... RE: Jak poprawnie wykonać instalację odgromową? - falanga - 12-30-2024 Szymi Wrote:Pamiętaj, żeby nie montować odgromówki na deszczowy dzień...Ironia może i zabawna, ale warto skupić się na faktach. Zgodnie z Polskimi Normami PN-EN 62305 instalacja odgromowa powinna być zaprojektowana tak, aby minimalizować ryzyko uszkodzenia budynku lub urządzeń elektrycznych znajdujących się wewnątrz. Rozpoczyna się to oczywiście od wykonania dokładnego pomiaru rezystancji uziomu - nie powinien on przekraczać 10 Ohm dla typowej zabudowy jednorodzinnej... RE: Jak poprawnie wykonać instalację odgromową? - ZbigniewMurator - 12-30-2024 A ja słyszałem kiedyś taki żarcik – czy wiecie jaki jest największy problem z instalacją odgromową? Że jak źle ją zamontujesz, dowiesz się o tym dopiero podczas burzy! Haha! Ale na serio teraz – projektowanie systemu jest kluczowe i tylko ekspert potrafi odpowiednio dostosować parametry do konkretnego budynku. RE: Jak poprawnie wykonać instalację odgromową? - Oleander - 12-30-2024 Spoko spoko falanga ma racje ale pamietajcie ze to teoria a praktyka czesto inaczej wyglada haha. Trzeba sie dobrze przygotować i obadać cały budynek plus otoczenie żeby wiedzieć gdzie co poprowadzić. RE: Jak poprawnie wykonać instalację odgromową? - Sidney - 12-30-2024 Przedstawmy to sobie tak – twoja domostwo to statek płynący przez wzburzone morze burzy elektromagnetycznej. Instalacja odgromowa jest niczym statekowe masztowo-żaglowe umiejętności które prowadzą Cię bezpiecznie przez sztorm ku brzegowi spokoju... Tylko właściwe jej zaprojektowanie oraz wykonanie gwarantuje dotarcie do celu bez szwanku. |