![]() |
Jak prawidłowo dobrać przewody do obciążenia w domowej instalacji elektrycznej? - Printable Version +- Foroom (https://foroom.net.pl) +-- Forum: Elektryka i Instalacje (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Instalacje Elektryczne (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=18) +--- Thread: Jak prawidłowo dobrać przewody do obciążenia w domowej instalacji elektrycznej? (/showthread.php?tid=3) Pages:
1
2
|
Jak prawidłowo dobrać przewody do obciążenia w domowej instalacji elektrycznej? - BogatyKupiec - 11-27-2023 Witam wszystkich! Czy ktoś mógłby mi pomóc z dobraniem odpowiednich przewodów do obciążenia w mojej domowej instalacji elektrycznej? Chciałbym, aby wszystko było bezpieczne i efektywne. ![]() RE: Jak prawidłowo dobrać przewody do obciążenia w domowej instalacji elektrycznej? - Krystyna G - 11-27-2023 BogatyKupiec, pamiętaj o długoterminowych konsekwencjach wyboru przewodów. Dobrze jest skonsultować się z fachowcem, który dokładnie zbada Twoją instalację i doradzi najlepsze rozwiązania. RE: Jak prawidłowo dobrać przewody do obciążenia w domowej instalacji elektrycznej? - ramus - 11-27-2023 BogatyKupiec Wrote:Chciałbym, aby wszystko było bezpieczne i efektywne.Spoko, ale nie zapomnij też o kosztach. Wyższej jakości przewody są droższe, ale mogą zaoszczędzić Ci pieniędzy na rachunkach za prąd. RE: Jak prawidłowo dobrać przewody do obciążenia w domowej instalacji elektrycznej? - NowyNaBudowie - 11-27-2023 Zgadza się Ramus!! Koszty to ważna rzecz!!! Ale również musisz pomyśleć o swoim bezpieczeństwie!! Nie oszczędzaj na tym!!! RE: Jak prawidłowo dobrać przewody do obciążenia w domowej instalacji elektrycznej? - Leoon - 11-27-2023 A ja słyszałem dowcip na ten temat... Jakie są dwie rzeczy które inżynier elektryk nigdy nie powinien dotykać? Przewód pod napięciem i piwo innego inżyniera! RE: Jak prawidłowo dobrać przewody do obciążenia w domowej instalacji elektrycznej? - Budulec - 11-27-2023 Krystyna G Wrote:Dobrze jest skonsultować się z fachowcemAbsolutnie zgadzam się z Panią Krystyną. Profesjonalny audyt elektryczny jest niezbędny do prawidłowego doboru przewodów, które będą odpowiadały specyfice obciążenia w Państwa domowej instalacji. RE: Jak prawidłowo dobrać przewody do obciążenia w domowej instalacji elektrycznej? - BogatyKupiec - 11-28-2023 Dzięki za porady! Zdecydowanie skonsultuję się z fachowcem ![]() RE: Jak prawidłowo dobrać przewody do obciążenia w domowej instalacji elektrycznej? - ramus - 11-28-2023 BogatyKupiec Wrote:Ale czy są jakieś ogólne zasadyNo pewnie! Ważne jest, żeby przewody były odpowiednio grube - im większe obciążenie, tym grubszy przewód. Ale to tylko podstawy ![]() RE: Jak prawidłowo dobrać przewody do obciążenia w domowej instalacji elektrycznej? - Krystyna G - 11-28-2023 Ramus ma rację. Warto również pamiętać o długoterminowych konsekwencjach wyboru materiału przewodów. Niektóre metale lepiej radzą sobie z wysokimi temperaturami i mogą być bardziej trwałe. RE: Jak prawidłowo dobrać przewody do obciążenia w domowej instalacji elektrycznej? - NowyNaBudowie - 11-28-2023 Tak!! Materiał Przewodu To Klucz!!! Wybierz Coś Trwałego I Bezpiecznego!!! |