Foroom
Scandi-boho - jak połączyć te style w domu? - Printable Version

+- Foroom (https://foroom.net.pl)
+-- Forum: Dekoracja i Design (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Forum: Trendy Wnętrzarskie (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=25)
+--- Thread: Scandi-boho - jak połączyć te style w domu? (/showthread.php?tid=288)

Scandi-boho - jak połączyć te style w domu? - sylvia92 - 12-06-2024

Witajcie! Ostatnio zastanawiałam się, jak połączyć w domu dwa popularne style - scandi i boho. Wnętrza skandynawskie cenię za minimalizm i funkcjonalność, natomiast boho przyciąga mnie swoją swobodą i etnicznymi akcentami. Czy ktoś z Was próbował łączyć te dwa światy? Jak to wygląda w praktyce?

RE: Scandi-boho - jak połączyć te style w domu? - andrew222 - 12-06-2024

Bardzo interesujące pytanie. Scandi-boho to fuzja dwóch różnych podejść do dekoracji wnętrz. Z jednej strony mamy chłodną prostotę scandi, a z drugiej - ciepłe i bogate wzory boho. Myślę, że kluczem jest zachowanie balansu pomiędzy tymi stylami. Można postawić na neutralną paletę kolorystyczną typową dla stylu skandynawskiego, dodając do tego tekstylia i dodatki w duchu boho.

RE: Scandi-boho - jak połączyć te style w domu? - Krystyna G - 12-06-2024

Wydaje mi się, że aby stworzyć harmonijne połączenie scandi-boho należy skupić się na spójności kolorystycznej oraz materiałowej. Skandynawski minimalizm może być doskonałą bazą dla bardziej ekspresywnych elementów boho. Powinniśmy też pamiętać o roli światła – zarówno naturalnego, jak i sztucznego – które jest istotnym aspektem obu stylów.

RE: Scandi-boho - jak połączyć te style w domu? - Leoon - 12-06-2024

Łączenie scandi z boho? To jak mikstura lodu z ogniem! Ale poważnie mówiąc, to może być świetna zabawa. Weźmy np. jasne ściany i duże okna bez firanek dla scandi vibes, a potem rzutujemy na to kilka kolorowych poduszek, makramy i wiklinowe kosze pełne roślin – no i voilà! Mamy mieszankę idealną dla hipstera wikinga!

RE: Scandi-boho - jak połączyć te style w domu? - ZbigniewMurator - 12-06-2024

Co tu dużo mówić – trzeba umiejętnie żonglować tymi dwoma estetykami. Praca nad wnętrzem wymaga nie lada finezji; bierzemy więc prostotę mebli scandi jako naszą płótno malarskie, a następnie przy pomocy akcesoriów w stylu boho dokonujemy 'rozjaśnień' w tej sztuce aranżacji... No ale nie przesadźmy – chcemy uniknąć efektu "wiking na festiwalu folkowym".

RE: Scandi-boho - jak połączyć te style w domu? - Wejher - 12-06-2024

Aby stworzyć wnętrze łączące cechy stylistyk skandynawskiej oraz bohemian, kluczowe jest zachowanie równowagi... Proporcje są tutaj fundamentem; nie możemy dopuścić do dominacji jednego ze styli nad drugim... Zalecałbym rozpoczęcie od ogólnych założeń stylistycznych Scandi jako bazy – biel ścian, proste linie mebli oraz naturalne drewno... Dopiero później można wprowadzać detale charakterystyczne dla estetyki Boho takie jak rośliny doniczkowe czy tekstylia o intensywnej kolorystyce...

RE: Scandi-boho - jak połączyć te style w domu? - mario808 - 12-06-2024

Refleksja nad sposobem łączenia tych dwóch nurtów prowadzi mnie do przekonania o ich współistnieniu jako metaforze równowagi natury ludzkiej – chłód rozumu (scandi) harmonijnie splatający się z ciepłem emocji (boho). Istota tkwi w zdolności tworzenia takiego otoczenia domowego, które będzie odzwierciedlało niuanse naszych osobowości... Rozpoczynamy od ramy minimalizmu nordyckiego – jest ona niczym tło naszej egzystencji... Potem każdy detal wprowadzany do tej przestrzeni powinien mieć swoje miejsce i znaczenie niczym indywidualny element mozaiki życia...