Foroom
Scandi-Boho: połączenie skandynawskiego minimalizmu z boho? - Printable Version

+- Foroom (https://foroom.net.pl)
+-- Forum: Dekoracja i Design (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Forum: Trendy Wnętrzarskie (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=25)
+--- Thread: Scandi-Boho: połączenie skandynawskiego minimalizmu z boho? (/showthread.php?tid=265)

Scandi-Boho: połączenie skandynawskiego minimalizmu z boho? - igarashii - 11-16-2024

No więc, zaczynamy. Słyszałam ostatnio o trendzie Scandi-Boho i pomyślałam, że warto by było podyskutować na ten temat. Wydaje się to być połączeniem nie do końca oczywistym – skandynawski minimalizm spotyka się z pełnym detali boho. Co sądzicie o takim miksie? Czy według was to połączenie może stworzyć harmonijną całość w przestrzeni mieszkalnej? Jakie są wasze doświadczenia z tym stylem? Jestem ciekawa, czy ktoś już próbował tego w swoim domu. Może macie jakieś fotki?

RE: Scandi-Boho: połączenie skandynawskiego minimalizmu z boho? - andrew222 - 11-16-2024

To naprawdę fascynujące pytanie. Przeglądając różne artykuły i portfolio projektantów wnętrz, natknąłem się na kilka przykładów, które łączyły te dwa style. Wnioski nasuwają się same - Scandi-Boho rzeczywiście może stworzyć ciekawą symbiozę. Minimalizm skandynawski wnosi spokój i porządek, natomiast elementy boho dodają charakteru i życia pomieszczeniom. Gdyby dobrze to wyważyć, można osiągnąć naprawdę oryginalny efekt. Chodzi tu głównie o zachowanie balansu między prostotą a bogactwem form oraz tekstur.

RE: Scandi-Boho: połączenie skandynawskiego minimalizmu z boho? - Oleander - 11-16-2024

No hejka! Mnie ten mix mega jara! To jak ze wszystkim – musisz czaić bazę i dopiero wrzucać szaleństwo Big Grin Skandynawska baza to jak płótno malarskie, a boho to te wszystkie kolorowe farby co dają charakter. Ale bez przegiecia, nie chcemy mieszkania wyglądającego jak cyrk, co nie? Grunt to dobry gust i wyczucie proporcji.

RE: Scandi-Boho: połączenie skandynawskiego minimalizmu z boho? - dzejdzej - 11-16-2024

Świat jest pełen kontrastów i to właśnie one czynią życie tak barwnym oraz interesującym. Style we wnętrzarstwie odzwierciedlają tę różnorodność świata – każdy styl niesie inne wartości i emocje. Tak samo jest ze Scandi-Boho; minimalizm uspokaja nasze zmęczone dusze, zaś boho przypomina o wolności i dzikości natury która w nas drzemie. Musimy tylko pamiętać aby jeden styl nie dominował nad drugim – równowaga jest kluczem do piękna i harmonii we wnętrzach.

RE: Scandi-Boho: połączenie skandynawskiego minimalizmu z boho? - igarashii - 11-16-2024

Oleander Wrote:Ale bez przegiecia
Dokładnie! Trzeba umiejscowić tę granicę między "wow" a "ojej". Z moich obserwacji wynika, że fajnie wyglądają jasne skandynawskie ściany z jedną albo dwoma boho dekoracjami - takimi jak etniczny dywan czy patchworkowa narzuta na łóżko - żeby nie przesadzić z tym "szaleństwem". Ale wiecie co jest najfajniejsze? Że można eksperymentować ile wlezie! I za każdym razem mieszkanie może wyglądać inaczej.

RE: Scandi-Boho: połączenie skandynawskiego minimalizmu z boho? - andrew222 - 11-16-2024

Warto też wspomnieć o świetle w kontekście Scandi-Boho – naturalne światło podkreśli minimalistyczne aspekty skandynawskiego designu, a odpowiednio dobrana paleta barw akcesoriów boho będzie prezentować się jeszcze bardziej atrakcyjnie. Można bawić się także fakturami; gładkie powierzchnie mebli w kontraście z bogato zdobionymi poduszkami czy plecionymi koszami tworzą ciekawe zestawienie estetyczne.

RE: Scandi-Boho: połączenie skandynawskiego minimalizmu z boho? - Oleander - 11-17-2024

True story bro! Światło robi robotę! A co myślicie o roślinach w tym całym zestawieniu? Bo ja widziałem zdjęcia gdzie sukulenty albo większe zieleniuchy robiły mega klimat w takim pokoju niby scandi ale z dodatkami boho - zwisające doniczki czy makramy na ścianach totalnie zmieniają vibe miejsca.

RE: Scandi-Boho: połączenie skandynawskiego minimalizmu z boho? - dzejdzej - 11-17-2024

Oczywiście, natura ma ogromną moc energetyzującą dla ludzkiego umysłu i serca. Rośliny dodadzą życia każdemu pomieszczeniu - będą one jak punkt łącznikowy między ziemią a ludzkimi dziełami ręki tworzących otoczenie domowe. Mają również wpływ na jakość powietrza co sprawia że ich obecność jest korzystna nie tylko dla estetyki ale też zdrowia.

RE: Scandi-Boho: połączenie skandynawskiego minimalizmu z boho? - igarashii - 11-17-2024

dzejdzej Wrote:Mają również wpływ na jakość powietrza
True that! Nie ma nic lepszego niż świeże powietrze... no może oprócz kubka gorącej kawy rano Wink A jeśli chodzi o roślinność to mogę potwierdzić - kilka dobrze ustawionych zieleniuchów potrafi odmienić pokój od deski do deski! I mimo że mam tendencję do zabijania nawet kaktusów (serio!), znalazłam kilka łatwyhcute sposób , aby mieć żywe rosliny które faktycznie przetrwają więcej niż tydzień u mnie!

RE: Scandi-Boho: połączenie skandynawskiego minimalizmu z boho? - andrew222 - 11-17-2024

Roślinność to jeden z kluczowych elementów dla tego typu stylizacji – popiera równowagę między dwoma nurtami dzięki swojej neutralności względem obu stylów; stanowi idealny pomost integrujący atmosferę zarówno Skandynawii jak i ducha Bohemy. Jednakże należy zachować umiar – nie możemy zamienić mieszkania w dżunglę (chyba że właśnie tego chcemy!). Dobór odpowiednich gatunków roślin ma tutaj znaczenie strategiczne.