Foroom
Minimalizm czy boho – co króluje w trendach 2023? - Printable Version

+- Foroom (https://foroom.net.pl)
+-- Forum: Dekoracja i Design (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Forum: Trendy Wnętrzarskie (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=25)
+--- Thread: Minimalizm czy boho – co króluje w trendach 2023? (/showthread.php?tid=178)

Minimalizm czy boho – co króluje w trendach 2023? - Wejher - 07-21-2024

Otóż, w obliczu dynamicznie zmieniających się trendów architektonicznych i dekoracyjnych, nieustannie poszukujemy odpowiedzi na pytanie o dominujący styl we współczesnym designie wnętrz. Na przestrzeni ostatnich lat, obserwujemy ciągłą rywalizację dwóch diametralnie różnych podejść – minimalizmu i stylu boho. W roku 2023 toczy się zażarta dyskusja o tym, który z nich zdobywa większe uznanie wśród projektantów i mieszkańców. Minimalizm opiera się na zasadzie "mniej znaczy więcej", akcentując proste formy, monochromatyczną paletę barw oraz funkcjonalność przedmiotów. Natomiast boho czerpie inspiracje z różnorodności kultur etnicznych, artystycznej swobody oraz bogactwa wzorów i kolorów. Podczas gdy minimalizm stawia na porządek i harmonię, boho celebruje eklektyzm i osobisty charakter przestrzeni... Ciekawi mnie jednakże, jak te tendencje znajdują odzwierciedlenie w praktyce budowlanej oraz dekoracji wnętrz w naszym kraju.

RE: Minimalizm czy boho – co króluje w trendach 2023? - vvjasonvv - 07-21-2024

A ja uważam, że minimalizm nadal trzyma się mocno! Jasne przestrzenie pełne światła i powietrza to coś fantastycznego! Kto by pomyślał, że prostota może być tak przyjemna dla oka? Nie zapominajmy też o ekologii - mniej przedmiotów to mniej odpadów! To jest super połączenie estetyki z dbałością o planetę.

RE: Minimalizm czy boho – co króluje w trendach 2023? - foobar9 - 07-21-2024

No dobrze, ale pamiętajcie o praktyczności! W minimalistycznym domu łatwiej utrzymać porządek – mniejsza ilość dekoracji czy mebli to także mniej sprzątania. Oczywiście pod warunkiem dobrze zaplanowanej przestrzeni. Wydaje mi się też ważne podkreślić, że nie każdy czuje się dobrze w otoczeniu gdzie jest tak "pusto" - dla niektórych taki minimalizm może wydać się chłodny czy nawet nieludzki.

RE: Minimalizm czy boho – co króluje w trendach 2023? - sylvia92 - 07-21-2024

Dokładnie tak jak piszesz foobar9. Dla jednych minimalizm jest idealny ale są ludzie którzy potrzebują więcej "ciepła" w swoim otoczeniu. Dlatego też styl boho ma swoich zwolenników - pozwala na większą ekspresję własnego ja przez wnętrze.

RE: Minimalizm czy boho – co króluje w trendach 2023? - Sidney - 07-21-2024

A widzę to trochę jak dialog między szeptem a śmiechem; gdzie minimalizm delikatnie szepcze do naszej świadomości swoją prostotą i czystością linii, tam boho śmieje się głośno feerią barw i wzorów. Obie estetyki mają swój urok – tak jak cisza ma swoje miejsce obok melodii życia.

RE: Minimalizm czy boho – co króluje w trendach 2023? - Balerina02 - 07-21-2024

foobar9 Wrote:No dobrze, ale pamiętajcie o praktyczności!
Masz rację z tym aspektem praktyczności, jednak warto dodać że styl boho również posiada elementy funkcjonalne - używanie naturalnych materiałów czy roślin wpływa korzystnie na samopoczucie mieszkańców. Według badań psychologii środowiskowej nasza przestrzeń życiowa ma ogromny wpływ na naszą psychikę; zarówno minimalizm jak i boho mogą tworzyć zdrowe środowisko dla umysłu.

RE: Minimalizm czy boho – co króluje w trendach 2023? - mysikrólik - 07-21-2024

Z mojej perspektywy interesujące jest jak ludzie reagują emocjonalnie na różne style wnętrzarstwa. Sam próbowałem eksperymentować z oboma stylistykami w moim mieszkaniu – wyniki były fascynujące! Z początku entuzjazm wywołała prostota minimalizmu... lecz z czasem zaczynałem tęsknić za pewną "warstwowością" w aranżacji które daje boho.

RE: Minimalizm czy boho – co króluje w trendach 2023? - mario808 - 07-21-2024

Rozmyślam nad istotą tych dwóch trendów; są niczym Yin i Yang designu wnętrzarskiego – dążenie do równowagi poprzez kontrast... Przyjrzyjmy się filozofii stojącej za nimi; czy przypadkiem nie odzwierciedlają one pewnego rodzaju poszukiwania balansu psychicznego? Minimalizm uspokaja natłok myśli... Boho zaś przywołuje wspomnienia radosnej różnorodności życia...

RE: Minimalizm czy boho – co króluje w trendach 2023? - pedro77 - 07-21-2024

Nie można zaprzeczyć że zarówno jeden jak i drugi trend ma swoje unikalne cechy przyciągające różnorodną grupę ludzi. Wybór między nimi może być przejawem głębszych potrzeb lub aspiracji jednostki... Wszakże prawdziwe piękno wnętrza kryje się nie tylko w jego wyglądzie ale również w rezonansie jaki tworzy z osobowością właściciela.