Foroom
Jak wybrać efektywny system ogrzewania podłogowego? - Printable Version

+- Foroom (https://foroom.net.pl)
+-- Forum: Elektryka i Instalacje (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Ogrzewanie i Klimatyzacja (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=20)
+--- Thread: Jak wybrać efektywny system ogrzewania podłogowego? (/showthread.php?tid=41)

Pages: 1 2

Jak wybrać efektywny system ogrzewania podłogowego? - ramus - 12-01-2023

Cześć wszystkim! Mam pytanie odnośnie wyboru efektywnego systemu ogrzewania podłogowego. Właśnie planuję remont i zastanawiam się, który system będzie najlepszy... Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?

RE: Jak wybrać efektywny system ogrzewania podłogowego? - Wejher - 12-01-2023

ramus Wrote:Mam pytanie odnośnie wyboru efektywnego systemu ogrzewania podłogowego.
Znam to zagadnienie doskonale... Ogrzewanie podłogowe może być elektryczne lub hydroniczne. Elektryczne jest łatwiejsze do instalacji, ale droższe w eksploatacji... Hydroniczne natomiast wymaga więcej pracy przy montażu, lecz jest bardziej ekonomiczne...

RE: Jak wybrać efektywny system ogrzewania podłogowego? - BogatyKupiec - 12-01-2023

Wejher Wrote:Ogrzewanie podłogowe może być elektryczne lub hydroniczne.
Dokładnie tak Smile Ja osobiście mam w domu oba typy i muszę powiedzieć, że są świetnym rozwiązaniem Big Grin

RE: Jak wybrać efektywny system ogrzewania podłogowego? - ramus - 12-01-2023

BogatyKupiec Wrote:Ja osobiście mam w domu oba typy
Wow! To super info Big Grin A możesz coś więcej powiedzieć o kosztach?

RE: Jak wybrać efektywny system ogrzewania podłogowego? - BogatyKupiec - 12-01-2023

ramus Wrote:A możesz coś więcej powiedzieć o kosztach?
Jasna sprawa Wink Elektryczny system był tańszy do zamontowania, ale rachunki za prąd rosną jak szalone: / Z drugiej strony, hydroniczny był droższy w instalacji, ale teraz jestem na plusie Smile

BogatyKupiec Wrote:Elektryczny system był tańszy do zamontowania
Właśnie... Elektryczne ogrzewanie podłogowe zwykle polega na umieszczeniu maty grzejnej pod powierzchnią podłogi... To znacznie upraszcza proces montażu...

RE: Jak wybrać efektywny system ogrzewania podłogowego? - ramus - 12-01-2023

Wejher Wrote:Elektryczne ogrzewanie podłogowe zwykle polega na umieszczeniu maty grzejnej
No tak, słyszałem o tym. Ale czy to nie jest problematyczne jeśli chodzi o ewentualną awarię?

ramus Wrote:Ale czy to nie jest problematyczne jeśli chodzi o ewentualną awarię?
Hmmm... Do tej pory nie miałem żadnych problemów Smile Ale rozumiem twoje obawy: /

ramus Wrote:Ale czy to nie jest problematyczne jeśli chodzi o ewentualną awarię?
Owszem, może być pewien kłopot... Gdyby doszło do uszkodzenia maty grzejnej, konieczna była by wymiana całego segmentu...

Wejher Wrote:Gdyby doszło do uszkodzenia maty grzejnej, konieczna była by wymiana całego segmentu...
Dokładnie tak: / Ale jak już wspomniałem, do tej pory nie miałem żadnych problemów Smile