Foroom
Jakie narzędzia dla początkującego majsterkowicza? - Printable Version

+- Foroom (https://foroom.net.pl)
+-- Forum: Ogólne Remontowanie (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Porady dla Początkujących (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Thread: Jakie narzędzia dla początkującego majsterkowicza? (/showthread.php?tid=157)

Pages: 1 2

Jakie narzędzia dla początkującego majsterkowicza? - mysikrólik - 06-27-2024

Cześć wszystkim! Postanowiłam założyć ten wątek, ponieważ sama niedawno zaczęłam przygodę z majsterkowaniem i stoję przed wyborem narzędzi, które będą najlepsze dla początkującego DIY-owca. Poczytałam już trochę artykułów na temat podstawowego wyposażenia warsztatu, ale nadal mam mnóstwo wątpliwości. Zastanawiam się, czy inwestować od razu w droższe i bardziej profesjonalne narzędzia, czy może lepiej zacząć od czegoś prostszego? Sama mam na oku kilka modeli wiertarek, ale nie jestem pewna, czy warto inwestować w akumulatorowe czy może te z kablem będą lepsze? Które marki są godne zaufania? Bardzo liczę na wasze doświadczenia i praktyczne rady!

RE: Jakie narzędzia dla początkującego majsterkowicza? - NowyNaBudowie - 06-27-2024

No to witaj w świecie majsterkowania! Dla początkujących NAJWAŻNIEJSZE są dobre fundamenty!!! Ja bym powiedział, że kluczowe są solidne narzędzia pomiarowe jak poziomica, miara zwijana i kątownik! Jak chcesz coś skręcić albo naprawić to musisz WIEDZIEĆ, że jest prosto i równo! Nie oszczędzaj na tych rzeczach – TANIEJ WYJDZIE CI TO W DŁUŻSZEJ PERSPEKTYWIE!!!

RE: Jakie narzędzia dla początkującego majsterkowicza? - foobar9 - 06-27-2024

Jeśli chodzi o konkrety - nie zapominaj o dobrym zestawie śrubokrętów. Solidny zestaw bitów też się przyda. Praktycznie każdy majsterkowicz potrzebuje śrubokręta krzyżakowego i płaskiego jako bazy. A co do wierteł – moim zdaniem lepiej zainwestować w te na kablu. Mają one więcej mocy i nie trzeba martwić się o rozładowane akumulatory. Oczywiście to zależy od tego jak często zamierzasz ich używać.

RE: Jakie narzędzia dla początkującego majsterkowicza? - Bert - 06-27-2024

Super sprawa z tym majsterkowaniem! Musisz koniecznie mieć młotek – nie ma nic gorszego niż próba wbicia gwoździa bez porządnego młotka! I pamiętaj o rękawicach roboczych – Bezpieczeństwo przede wszystkim!!! Jak do mnie trafisz to ci pokażę kilka trików ze szlifierką kątową! MOCNE UCHWYTY I SZLIFOWANIE NA MAXA!!!

RE: Jakie narzędzia dla początkującego majsterkowicza? - ZbigniewMurator - 06-27-2024

Na budowie bez humoru ani rusz – a narzędzia bez Zbigniewa też nijak się mają Wink Dobry żart to podstawa... tak samo jak solidny zestaw kluczy – płaskich i nasadowych. To narzędzia wielozadaniowe; można by rzec „klucz” do sukcesu hehe. Co do marek to Bosch robi porządne roboty (a jakżeby inaczej), ale Makita również daje radę – szczególnie jeśli lubisz mieć wszystko dopięte "na ostatni guzik".

RE: Jakie narzędzia dla początkującego majsterkowicza? - Krystyna G - 06-27-2024

Rozumiem podejście praktyczne kolegów powyżej, ale warto także spojrzeć szerzej na temat. Wybór narzędzi to jedno, jednak ważna jest także ich ergonomia oraz przemyślany warsztat pracy - aby wszystko miało swoje miejsce i było łatwo dostępne podczas pracy. Jeśli planujesz pracować głównie w domu, być może warto rozważyć zakup kompaktowych narzędzi akumulatorowych ze względu na większą mobilność. A co do marek - polecam poczytać recenzje online; czasem tańsze produkty mogą dorównać tym droższym pod względem jakości wykonania.

RE: Jakie narzędzia dla początkującego majsterkowicza? - mysikrólik - 06-27-2024

NowyNaBudowie Wrote:Dla początkujących NAJWAŻNIEJSZE są dobre fundamenty!!!
Dokładnie tak myślę! Ważne żeby dobrze rozpocząć przygodę z majsterkowaniem mając solidną bazę narzędzi. Przejrzałam mnóstwo for internetowych oraz recenzji produktów i doszłam do wniosku, że nawet najprostsza praca wymaga precyzji pomiarowej - dlatego twoja rada jest bardzo cenna!
Co więcej
foobar9 Wrote:lepiej zainwestować w te na kablu.
, masz rację – wydaje mi się że będę korzystać sporadycznie więc może nie potrzebuję od razu inwestować w drogie akumulatorowe modele.
Bardzo interesuje mnie wasza opinia nt. zestawów wielofunkcyjnyc toolsbox'ów - czy uważacie że dla kogoś takiego jak ja będzie to praktycznym rozwiązaniem?

RE: Jakie narzędzia dla początkującego majsterkowicza? - NowyNaBudowie - 06-27-2024

Oczywiście że tak!! Toolbox'y są świetne dla początkujących!! MASZ WSZYSTKO POD RĘKĄ I MOŻESZ SIĘ UCZYĆ RÓŻNYCH TECHNIK MAJSTERKOWANIA!! Tylko pamiętaj by wybrać taki zestaw gdzie narzędzia są wysokiej jakości! Lepiej dokupić brakujące elementy osobno niż marnować pieniądze na tanie gadżety które szybko się psują!!

RE: Jakie narzędzia dla początkującego majsterkowicza? - foobar9 - 06-27-2024

Wiesz co... toolbox'y mogą być fajnym startem - masz sporo różnych narzedzi w jednym miejscu a potem możesz dokupywać specjalistyczny sprzęt wg potrzeb. Ważne aby sam toolbox był stabilny i dobrze wykonany; niestety tanie plastiki szybko się łamią więc patrz na metalowe albo mocny tworzywo sztuczne!

RE: Jakie narzędzia dla początkującego majsterkowicza? - Bert - 06-27-2024

JA TEŻ LUBIĘ TOOLBOXY!!! Szczególnie gdy znajdziesz dobry zestaw - masowość wszechstronności!!! Byle tylko trzymać się znanych marek bo niskiej jakości no-name może ci sprawić więcej problemów niż pożytku!!! Haha - Sam ostatnio kupiłem sobie fantastyczny organizer – TERAZ WSZYSTKO JEST JAK NA DŁONI!