Foroom
Jak dobrać kolor ścian do drewnianej podłogi – inspiracje i porady - Printable Version

+- Foroom (https://foroom.net.pl)
+-- Forum: Dekoracja i Design (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Forum: Kolorystyka i Aranżacja (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=24)
+--- Thread: Jak dobrać kolor ścian do drewnianej podłogi – inspiracje i porady (/showthread.php?tid=100)

Pages: 1 2

Jak dobrać kolor ścian do drewnianej podłogi – inspiracje i porady - Budulec - 02-03-2024

Ostatnio natknąłem się na artykuł w magazynie "Mieszkanie Marzeń", który rzucił nieco światła na wybór kolorów ścian do drewnianych podłóg. Autorka sugerowała, żeby kierować się zasadą kontrastu - ciemna podłoga, jasne ściany i vice versa. Rozważając tę teorię, dochodzę do wniosku, że jest to zaledwie ułamek pełnej gamy możliwości. Powinniśmy wziąć pod uwagę także rodzaj drewna, jego usłojenie oraz fakturę. Nie możemy zapominać o wpływie światła naturalnego na percepcję barw - co w słonecznym pokoju będzie wyglądało ciepło i przytulnie, w innym może sprawiać wrażenie chłodnego i surowego. Interesują mnie wasze spostrzeżenia i doświadczenia związane z tym zagadnieniem. Jakie macie podejście do łączenia kolorystyki ścian z drewnianymi podługami?

RE: Jak dobrać kolor ścian do drewnianej podłogi – inspiracje i porady - NowyNaBudowie - 02-03-2024

NIE MOŻNA ZGADZAĆ SIĘ Z KIMŚ TAK PROSTO! Ale... Czytam ten artykuł i myślę sobie – WOW! To prawda! Drewno ma swoje tonacje i NIE WOLNO tego ignorować! Jasne dębowe deski wręcz proszą o towarzystwo pastelowych ścian, a ciemny orzech? Mocny akcent – może bordowa czy butelkowa zieleń?! Domyślam się, że światło odgrywa kluczową rolę – w moim salonie mam duże okna od południa i każdy kolor gra inaczej w różnych porach dnia!

RE: Jak dobrać kolor ścian do drewnianej podłogi – inspiracje i porady - sylvia92 - 02-03-2024

Faktycznie światło ma znaczenie. U mnie w sypialni jest położona jasna sosnowa podłoga. Ściany postanowiłam pomalować na spokojny błękit - stwarza to efekt relaksacji i pomaga mi odpocząć po całym dniu pracy. Dobór farb to nie tylko estetyka ale też funkcjonalność pomieszczenia.

RE: Jak dobrać kolor ścian do drewnianej podłogi – inspiracje i porady - vvjasonvv - 02-03-2024

Jak miło jest czytać tak różnorodne opinie! ? Ja osobiście uwielbiam eksperymentować z barwami! Uważam, że każdy pokój ma swoją duszę i potrzebuje indywidualnego podejścia. Na przykład u mnie w biurze mamy ciemną panelową podługę, która cudownie komponuje się z jasnozielonymi ścianami – to niesamowicie pobudza moją kreatywność! Co sądzicie o dodaniu tekstur? Może matowe farby lub strukturalne tapety? To może zupełnie zmienić charakter wnętrza!

RE: Jak dobrać kolor ścian do drewnianej podłogi – inspiracje i porady - Budulec - 02-03-2024

NowyNaBudowie Wrote:NIE WOLNO tego ignorować!
Punkt trafiony ze zdumiewającą precyzją; niemożliwe jest przecenienie znaczenia tonacji drewna jako elementu determinującego końcowy efekt aranżacyjny. Pragnę również poruszyć aspekt psychologicznego wpływu barw na samopoczucie użytkowników przestrzeni mieszkalnej – nie można umniejszać roli odpowiednio dobranych odcieni ścian we współgraniu z naturalnym materiałem jakim jest drewno. Jestem zwolennikiem holistycznego podejścia do projektowania wnętrz; warto mieć na względzie fakt, że konkretna paleta barw może inspirować określone emocje oraz zachowania.

RE: Jak dobrać kolor ścian do drewnianej podłogi – inspiracje i porady - sylvia92 - 02-04-2024

Psychologia koloru to ważny temat. Łatwo przesadzić np. czerwień energizuje ale też może drażnić jeśli jest jej za dużo albo użyta w niewłaściwym miejscu. Dobierając kolory warto też pomyśleć o funkcji jaką ma spełniać dane pomieszczenie oraz o osobowościach ludzi którzy będą go używać.

RE: Jak dobrać kolor ścian do drewnianej podłogi – inspiracje i porady - NowyNaBudowie - 02-04-2024

DOKŁADNIE TAK!!! Emocje są kluczowe! Niektóre kolory mogą nas uspokajać a inne MOTYWOWAĆ DO DZIAŁANIA!!! Warto też wspomnieć o MODNYCH tendencjach – teraz bardzo popularne są naturalne zielenie i beże które idealnie pasują do wielu rodzajów drewna!! I co myślicie o takim eklektyzmie? Połączenie nowoczesności ze staromodnymi detalami?!

RE: Jak dobrać kolor ścian do drewnianej podłogi – inspiracje i porady - vvjasonvv - 02-04-2024

Pomysły fruwają jak motyle! ? Eklektyzm może być strzałem w dziesiątkę jeśli zostanie dobrze przemyślany! Moim zdaniem powinno się bawić formą ale zachowywać spójność kolorystyczną – tak by całość była harmonijna ale jednocześnie ekscytująca dla oka ? Chodzi mi tu również o dodatki; ramki na zdjęcia, kwiaty czy nawet książki mogą dodać wnętrzu życia!

RE: Jak dobrać kolor ścian do drewnianej podłogi – inspiracje i porady - Budulec - 02-04-2024

Podnoszący morale entuzjazm kolegi
vvjasonvv Wrote:Pomysły fruwają jak motyle!
znajduje rezonans także w moich architektonicznych przemyśleniach. Zaobserwowana przez nas dywersyfikacja trendów otwiera pole do kreowania niebanalnych konceptów mieszania stylów bez obawy przed stylistycznym faux pas. Eksplorowanie synergii pomiędzy różnymi epokami designu wymaga jednakże nie tylko odwagi ale także głebokiego rozumienia historii sztuki oraz estetyki.

RE: Jak dobrać kolor ścian do drewnianej podłogi – inspiracje i porady - sylvia92 - 02-04-2024

Historia designu ma ogromne znaczenie przy tworzeniu wnętrz z duszą., szczególnie gdy chcecie coś unikalnego stworzyć Ale nie każdy musi być ekspertem od historii sztuki by dobrze wybrać kolory Smile Ważna jest równowaga - nie za dużo wszystkiego, trzymać pewną linię prowadzącą przez całe mieszkanie albo dom.