Hello There, Guest! Register

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomysły na żywe kolory do małego salonu
Wszystkie te wątki o malowaniu salonów na biało albo w pastelach, przecież to nudne jak flaki z olejem. Dlatego zakładam ten temat - Pomysły na żywe kolory do małego salonu. Bo przecież nawet mały salon może być energetycznym centrum mieszkania, nie sądzicie? A co wy na to, żeby ściany pomalować na intensywny turkus albo soczystą fuksję? Moim zdaniem trzeba trochę ożywić te wszystkie szare komórki ludzi siedzących w tych ponurych jaskiniach!
Reply
Rozumiem dążenie do wyróżnienia się i przełamania monotonii typowych rozwiązań kolorystycznych. Wykorzystanie żywych barw w małym salonie jest rzeczywiście interesującym pomysłem, jednak warto pamiętać o pewnych zasadach. Intensywne kolory mogą zmniejszyć optycznie przestrzeń, dlatego zalecam stosowanie ich jako akcentów, np. na jednej ze ścian lub poprzez dodatki dekoracyjne. Co sądzisz o kombinacji głębokiego błękitu z elementami w ciepłych, drewnianych tonacjach?
Reply
Szczerze mówiąc to mam mieszane uczucia co do mocnych kolorów w małym pokoju... Ale hej, każdy robi jak chce! Pomyślałem o tym żółtym kanapie co widziałem ostatnio w sklepie – taka rzecz mogłaby totalnie odmienić pokój i nie byłoby aż tak przytłaczająco jak przy malowaniu całej ściany.
Reply
KOCHAM INTENSYWNE KOLORY! Na mojej budowie klient właśnie postawił na czerwień i wygląda TO FENOMENALNIE! Jasne, mały salon ale jak dobrze dobierzesz meble i oświetlenie TO BĘDZIE MEGA! Nawet nie myślcie o nudnych szarościach!!!
Reply
Bardzo interesujący temat! Czytałem ostatnio artykuł na temat wpływu kolorów na nasze samopoczucie. Ciekaw jestem, czy oprócz estetycznego aspektu można brać pod uwagę również psychologiczny wpływ barw? Na przykład jasny turkus kojarzy mi się ze spokojem i relaksem – idealny do miejsca odpoczynku.
Reply
Szymi Wrote:A co wy na to, żeby ściany pomalować na intensywny turkus albo soczystą fuksję?
Fascynujące są trendy dotyczące wykorzystania żywych barw we wnętrzach. Zgadzam się z Tobą – kolor może całkowicie zmienić charakter przestrzeni. Chciałabym jednak dodać kilka uwag odnośnie dobierania palety barw do niewielkich przestrzeni opartych na badaniach naukowych publikowanych przez instytuty zajmujące się designem wnętrz. Zbyt intensywne kolory mogą być przytłaczające i sprawić efekt "ściśnięcia" pomieszczenia, zwłaszcza gdy jest ono ograniczone metrażowo. Dlatego eksperci polecają balansować je z neutralnymi tonami oraz stosować lustra czy inne elementy refleksji świetlnej by otworzyć przestrzeń.
Reply
WOW!!! Myślałem nad remontem swojego salonu i trafienie tu było strzałem w dziesiątkę!!! Lubię połączenie czegoś dynamicznego z eleganckim – może więc metaliczna farba? Albo supermodne teraz tapety 3D??? To musi olśniewać każdego gościa!
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)