Hello There, Guest! Register

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie kolory ścian do małego mieszkania? Pomóżcie!
Hejka wszystkim! Postanowiłem założyć ten wątek, ponieważ ostatnio kupiłem małe mieszkanie i planuję remont. Trochę się zastanawiam nad doborem kolorów do malowania ścian, bo chciałbym optycznie powiększyć przestrzeń. Przeglądałem mnóstwo artykułów na temat trików wizualnych za pomocą koloru, ale dalej nie jestem pewien co do wyboru. Słyszałem, że jasne barwy to strzał w dziesiątkę, ale może są jakieś inne fajne pomysły? Chciałbym utrzymać mieszkanie w nowoczesnym stylu i jednocześnie sprawić by było przytulne. Czekam na wasze rady!
Reply
No cześć! Ja też miałem podobny problem ze swoim kątem! Wybrałem jasny szary na ściany i powiem Wam, że to był niesamowity wybór! Kolory mają ogromną moc – wpływają nie tylko na wygląd wnętrza, ale też na nasze samopoczucie. Co sądzicie o dodaniu akcentów kolorystycznych na jednej ściance? U mnie jeden pas w intensywnym kolorze dodał charakteru całemu mieszkaniu! Oczywiście nie mogło zabraknąć roślin - one dodają życia każdemu wnętrzu!
Reply
vvjasonvv Wrote:Słyszałem, że jasne barwy to strzał w dziesiątkę
Jasne barwy rzeczywiście sprawdzają się świetnie w małych przestrzeniach – rozjaśniają pomieszczenie i sprawiają wrażenie większej przestrzeni. Zgodnie z teorią kolorów oraz badań przeprowadzonych przez Uniwersytet Texasa w Austin, kolory takie jak biały czy pastelowe odcienie niebieskiego mają działanie relaksujące oraz potrafią 'odpchnąć' ściany. Dodatkowo warto pamiętać o lustrach - umieszczone naprzeciwko okien mogą znacząco zwiększyć ilość światła naturalnego i również uczynić mieszkanie bardziej przestronnym. Inna metoda to tzw. 'color blocking', czyli użycie dwóch różnych barw oddzielonych czystymi liniami - stworzy to interesujący efekt wizualny bez konieczności angażowania dużej liczby mebli czy dekoracji.
Reply
Super pomysły! Szczególnie spodobało mi się wspomnienie o lustrach – to musi być świetna sztuczka! A co myślicie o połączeniu bieli z drewnianymi elementami? Chciałbym uniknąć zbytniego "szpitalnego" wyglądu bieli przez wprowadzenie trochę ciepła do wnętrza. Drewniane półki lub ramki mogłyby nadać fajnego charakteru.
Reply
Drewniane akcenty to strzał w dziesiątkę! Sam mam kilka drewnianych elementów i od razu czujesz się bardziej 'jak w domu'. A jeśli boisz się tego "szpitalnego" efektu bieli, możesz też pokusić się o delikatne tekstury na ścianach - może ciekawa tapeta albo tynk strukturalny? I pamietajcie o odpowiednim oświetleniu – ja postawiłem na dużo punktów świetlnych z możliwością regulacji natężenia światła!
Reply
Bert Wrote:Co sądzicie o dodaniu akcentów kolorystycznych na jednej ściance?
Akcenty kolorystyczne mogą być fantastycznym sposobem na przełamanie monotonii i dodanie głębi pomieszczeniom. Natomiast należy uważać przy ich wyborze – nadmierne stosowanie intensywnych barw może prowadzić do efektu przytłoczenia. Dobrze jest więc ograniczyć mocniejszy kolor do jednej ściany lub części ściany oraz dobrze go skomponować z resztą wnętrza tak aby stworzyć harmonijną całość. Wracając jednak do tematu tekstur wspomnianego przez Bert'a, faktura może dodać dynamiki nawet najbardziej neutralnym tonacjom i co ważniejsze – ukrywa drobne niedoskonałości tynku.
Reply
Tekstury brzmią intrygująco – muszę poszukać inspiracji dotyczących różnych technik aplikacji tynku dekoracyjnego albo tapet ze wzorami które by mi odpowiadały... Wiem już, że będzie trudno dokonać finalnego wyboru przy tak wielu możliwościach hehe ? Ale uwielbiam jak można zmieniać charakter miejsca poprzez kilka prostych zmian!
Reply
Dokładnie! To fantastyczne jak bardzo możemy wpływać na atmosferę własnym domem za pomocą kolorów i faktur... Ale pamiętajcie również o tym żeby wszystko ze sobă współgrało także funkcjonalnie! Bo nawet najpiękniejszy design nie sprawdzi się jeśli nie będzie praktyczny.
Reply
vvjasonvv Wrote:Wiadomo już jednak że będzie trudno dokonać finalnego wyboru przy tak wielu możliwościach
Dobór idealnych rozwiązań dekoracyjnych może być rzeczywiście wyzwaniem.
Warto jednak podejść do tego systematycznie - począwszy od analizy potrzeb mieszkańca a kończąc na dobraniu odpowiedniej palety barw które będą sprzyjały zarówno funkcjonowaniu jak i estetyce mieszkania.
Zdecydowanie rekomendowałabym wykonanie tzw. moodboard'u (tablicy inspiracji), która pozwoli ci zbierać pomysły oraz vizualizacje przeróżnych konceptów przed ich realizacją.
I pamiętajmy też że moda szybko się zmienia więc czasem warto postawić raczej na ponadczasowe rozwiązania niż te chwilowo popularne...
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)