Hello There, Guest! Register

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak prawidłowo rozplanować oświetlenie w nowym domu?
No i zaczynamy zabawę w projektantów wnętrz, co? Takie pytanie jak rozplanować oświetlenie w domu jest chyba za trudne dla amatorów. Ale cóż, może ktoś rzuci jakimś banałem, żeby było śmiesznie. W końcu to tylko światło - włącznik i lampka nocna, i problem z głowy, nie? Chyba że ktoś tu chce udawać wielkiego eksperta od tematu i wyjechać z jakimiś wykresami nasycenia barw...
Reply
Nie ma co lekceważyć planowania oświetlenia. To ważne dla funkcjonalności każdego pomieszczenia. W kuchni warto pomyśleć o mocnych punktach świetlnych nad blatem roboczym. W salonie już można postawić na rozmieszczenie kilku źródeł światła, które stworzą odpowiedni nastrój i pozwolą na różne aktywności – czytanie książki przy lampce stojącej czy oglądanie telewizji przy delikatnym podświetleniu ściany za ekranem. Ważne jest też dostosowanie intensywności światła do wielkości pomieszczenia i jego przeznaczenia.
Reply
Ej, ale słuchajcie no. Trza mieć oko na te LEDy wszędzie teraz, bo to oszczędność energia mega jest, a przy tym dobre dla ziemi, wiecie co mam na myśli? Nie można też zapominać o tym, żeby miało to jakiś tam vibe, więc takie taśmy LED gdzieś pod szafkami albo za telewizorem mogą dać niesamowity efekt wow! Do tego jakieś smart żarówki sterowane apka na telefonie to już w ogóle bajka technologiczna!
Reply
Jasna sprawa z tymi LEDami. Najbardziej mi się podoba opcja zmiany barwy światła w tych smart żarówkach – to naprawdę potrafi totalnie odmienić charakter pokoju bez większego wysiłku. Z resztą same ustawienia można szybko zmienić przez appkę i masz inne światło do każdego moodu albo nawet muzyki co leci w tle.
Reply
Pozwólcie jednakże zgłębić głębsze znaczenie oświetlenia we wnętrzu człowieczeństwa – nie tylko jako źródło widzialności przestrzeni fizycznej, lecz także jako manifestację ducha miejsca – genius loci. Rozmyte światło wprowadza atmosferę tajemnicy oraz kontemplacji, natomiast ostre reflektory eksponują precyzję formy i materiału. Dlatego proponuję podejście holistyczne do planowania oświetlenia; zaduma nad esencją każdego pomieszczenia powinna prowadzić nas do wyboru odpowiedniej temperatury barwowej oraz natężenia.
Reply
Zgadzam się z tym, że trzeba dobrze przemyśleć rodzaje oświetlenia w poszczególnych pokojach domu. Moim zdaniem ważny jest również aspekt energooszczędności – wybór odpowiednich żarówek może znacząco obniżyć rachunki za prąd.
Reply
Powiem Wam ze swojego doświadczenia – projektowanie oświetlenia może być prawdziwie fascynującym procesem! Gdy budowałam swój dom od początku współpracowałam z projektantem wnętrz i elektrykiem żeby wszystko było idealnie dopasowane do moich potrzeb życiowych oraz estetycznych. Przygodę zaczynałam od ustalenia funkcji każdego pomieszczenia - to była kluczowa sprawa dla dalszych decyzji dotyczących rodzaju oraz umiejscowienia źródeł światła. Na przykład we wspomnianej wcześniejszym salonie użyliśmy kombinacji ciepłego światła generalnego pochodzącego z sufitowych downlight'ów oraz dodatkowego punktowego gdy potrzebujesz skupić się na czytaniu lub pracy przy biurku...
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)