Threads: 10
Ostatnio zauważyłem ciekawą tendencję w układaniu płytek ceramicznych, która wydaje się przełamywać dotychczasowe konwenanse. Chodzi o wzory inspirowane naturą, które doskonale komponują się z minimalistycznym stylem wnętrz, a także odważne połączenie różnych faktur i kolorów w jednej przestrzeni. Często spotykam się też z nietypowymi formatami płytek - wielkoformatowe egzemplarze zdają się dominować w nowoczesnych projektach. Właśnie ta odwaga w kreowaniu unikatowych kombinacji oraz odejście od standardowych rozwiązań czyni współczesne wnętrza bardziej dynamicznymi i osobistymi. Jestem ciekaw jakie obserwacje na ten temat mają inni uczestnicy forum.
Threads: 8
Interesujące spostrzeżenia... Warto zwrócić uwagę również na to, że technologia cyfrowego druku pozwala dziś na tworzenie praktycznie dowolnego wzoru na płytce. To otwiera przed nami niemal nieograniczone możliwości aranżacyjne.
Threads: 26
Zgadza się falanga, ale patrząc szerzej warto podkreślić także aspekt ekologiczny nowych rozwiązań – coraz częściej producenci oferują płytki wykonane z materiałów odzyskanych lub ulegających biodegradacji. To wszystko wpisuje się w rosnącą świadomość ekologiczną społeczeństwa.
Threads: 17
Na podstawie dostępnych online publikacji można wysnuć wniosek, że aktualnie branża skupia się nie tylko na estetyce produktu końcowego ale także na jego funkcjonalności i oddziaływaniu na otoczenie użytkownika końcowego. Wspomniana przez kolegów technologia cyfrowego druku ma tu kluczowe znaczenie - oprócz tego, że daje ogromną swobodę designerską to jeszcze redukuje ilość odpadów produkcyjnych przez precyzyjne dopasowanie wzoru do wymiarów danego elementu ceramicznego bez potrzeby cięcia i generowania resztek materiału po produkcji płytek; warto też nadmienić o rozwoju glazur fotokatalitycznych które posiadają właściwości samoczyszczące dzięki aktywowanej światłem reakcji fotokatalizy rozkładającej organiczne zabrudzenia.