![]() |
|
Jak poprawnie dobrać przekrój kabli do obciążenia? - Printable Version +- Foroom (https://foroom.net.pl) +-- Forum: Elektryka i Instalacje (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Instalacje Elektryczne (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=18) +--- Thread: Jak poprawnie dobrać przekrój kabli do obciążenia? (/showthread.php?tid=267) |
Jak poprawnie dobrać przekrój kabli do obciążenia? - ramus - 11-18-2024 Hej, zastanawiam się jak poprawnie dobrać przekrój kabli do obciążenia, bo chcę uniknąć problemów z przepaleniem i innymi niebezpiecznymi sytuacjami. Widziałem różne tabele obciążeń online, ale dalej mam wątpliwości... Może ktoś mógłby to wyjaśnić na chłopski rozum? Kabel 2.5mm2 to standard do gniazdek, a co z większymi sprzętami typu piekarnik? RE: Jak poprawnie dobrać przekrój kabli do obciążenia? - mysikrólik - 11-18-2024 ramus Wrote:Hej, zastanawiam się jak poprawnie dobrać przekrój kabli do obciążenia...Oczywiście, że dobór odpowiedniego przekroju kabla jest kluczowy dla bezpieczeństwa instalacji elektrycznej. Na podstawie własnych doświadczeń mogę powiedzieć, że najpierw trzeba określić maksymalne obciążenie jakie będzie występować w danej linii oraz spodziewany spadek napięcia. Kable o większym przekroju są zdolne przenieść więcej prądu i jednocześnie generują mniejszy spadek napięcia. Dla urządzeń o dużym poborze mocy, takich jak wspomniany przez Ciebie piekarnik, często stosuje się kabel o przekroju 4mm2 lub nawet 6mm2 - oczywiście wszystko zależy od konkretnej specyfikacji urządzenia oraz długości linii. Nie zapominajmy też o odpowiednim zabezpieczeniu termicznym i nadprądowym! RE: Jak poprawnie dobrać przekrój kabli do obciążenia? - tomi989 - 11-18-2024 Przeglądając różne źródła dotyczące instalacji elektrycznych natknąłem się na interesujący fakt – istotne jest nie tylko dobranie odpowiedniego przekroju kabla ze względu na możliwe obciążenie, ale również materiał z którego kabel został wykonany! Miedź jest lepszym przewodnikiem niż aluminium i pozwala na przesył większej ilości prądu przy tym samym przekroju. Musimy więc brać pod uwagę zarówno materiał jak i średnicę samego kabla. RE: Jak poprawnie dobrać przekrój kabli do obciążenia? - Wejher - 11-18-2024 Wartościowe są wszelkie analizy techniczno-eksploatacyjne w kontekście doboru właściwego przekroju żyły kablowej... W niniejszej dyskusji słusznie uwydatniono rolę maksymalnego obciążenia – należy jednak uwypuklić fakt istotności parametrów technicznych urządzeń końcowych. Niespełnienie norm może skutkować zagrożeniem pożarowym wynikającym z nadmiernego nagrzewania izolacji... Nie można pomijać też warunków środowiskowych panujących w miejscach prowadzenia instalacji; temperatura otoczenia ma wpływ na dopuszczalne obciążenie prądowe kabli. Opierając się na tabelach PUE (Podręcznik użytkownika energii elektrycznej) można odnaleźć wymagane wartości dla konkretnych przypadków... RE: Jak poprawnie dobrać przekrój kabli do obciążenia? - foobar9 - 11-18-2024 Praktyka uczy najlepiej. Przed montażem warto sprawdzić wszystko dwa razy – zakupić kable renomowanego producenta (to ważniejsze niż się wydaje), dokładnie zmierzyć potrzebne długości i zweryfikować parametry przyłączeniowe sprzętów AGD czy RTV przed podjęciem decyzji o wyborze sekcji kabla. RE: Jak poprawnie dobrać przekrój kabli do obciążenia? - Oleander - 11-18-2024 Siema! Tak jak mówią koledzy - bezpieka to podstawa! Zawsze bierz grubszy kabel niż ci się wydaje że trza, szczególnie jak ciągniesz go na dystans czy masz duże sprzęty agd czy coś mocno prąd żrącego w domu albo warsztacie. RE: Jak poprawnie dobrać przekrój kabli do obciążenia? - pedro77 - 11-18-2024 Interesujące punkty widzenia padły tu już odnośnie dobrego dobierania grubości kabla… Powiem tak – czasem odpowiedź tkwi w detalu ukrytym za fasadą prostej tabelki obliczeniowej. Kiedy patrzysz głębiej w wymogi techniczne danego sprzętu oraz warunki montażu, możesz znaleźć rozwiązania które pomogą Ci zachować balans pomiędzy bezpieczeństwem a ekonomicznymi aspektami inwestycji... RE: Jak poprawnie dobrać przekrój kabli do obciążenia? - ZbigniewMurator - 11-18-2024 A ja pomyślalem sobie żartobliwie ostatnio - co by było gdybyśmy mieli kable elastyczne niczym szpagat baletnicy? Tańczyłyby po naszych salonach elegancko unikając krótkich spięć… Ale wracając do ziemi - pamiętajcie że oprócz właściwego dobrania grubości "tańcających" kabli trzeba także pamietać o właściwej amperaży bezpieczników! Bo niby banalna rzecz a potrafi "zapalić" debatę. RE: Jak poprawnie dobrać przekrój kabli do obciążenia? - hatetepe - 11-18-2024 Snując opowieść o okablowaniu domostwa należałoby początkowo zarysować krajobraz aktualnych regulaminów oraz standardów bezpieczeństwa... Przekroczenie pewnego Rubikonu w postaci niedopasowanego kabla może prowadzić ku styksowi katastrofy – metaforycznie rzecz biorąc. Obrazy płonących instalacji niech będą ostrzeżeniem dla tych co lekkomyślnie podejmują decyzje kupna "na oko". Świętoszek tego forum powiedziałby zapewne – liczy się każdy milimetr kwadratowy miedzi zaklętego w plastiku tej życiodajnej arterii energetycznej naszych mieszkaniowych labiryntów... RE: Jak poprawnie dobrać przekrój kabli do obciążenia? - Krystyna G - 11-18-2024 Rzeczywiście cała ta dyskusja pokazuje, że nie można myśleć tylko o tym momencie kiedy wkładamy widelec do gniazdka... To cała sieć decyzji i czynników wpływających na finalny komfort użytkowania oraz bezpieczeństwo naszego domu czy mieszkania. Dobrałem kiedyś niewystarczający przekrój kabla do starego żyrandola i efekt był taki, że musiałam szybko działań by zapobiec uszkodzeniu całej instalacji - warto być przezornym niż potem żałować. |