Foroom
Jakie kolory ścian do małego salonu? Pomóżcie wybrać! - Printable Version

+- Foroom (https://foroom.net.pl)
+-- Forum: Dekoracja i Design (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Forum: Kolorystyka i Aranżacja (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=24)
+--- Thread: Jakie kolory ścian do małego salonu? Pomóżcie wybrać! (/showthread.php?tid=242)

Jakie kolory ścian do małego salonu? Pomóżcie wybrać! - Karo10 - 09-27-2024

Hej wszystkim! Postanowiłam założyć ten wątek, ponieważ stoimy przed wyzwaniem urządzenia małego salonu i nie wiemy, jakie kolory ścian wybrać. Chcielibyśmy, aby pomieszczenie wydawało się przestronniejsze i bardziej przytulne. Przeczytałam już kilka artykułów na temat kolorystyki wnętrz i dowiedziałam się, że jasne barwy mogą optycznie powiększać przestrzeń. Zastanawiam się jednak nad konkretnymi odcieniami. Czy ktoś mógłby polecić paletę barw lub konkretne kolory, które sprawdziłyby się w małym salonie? Liczę na waszą kreatywność i doświadczenie!

RE: Jakie kolory ścian do małego salonu? Pomóżcie wybrać! - pedro77 - 09-27-2024

Ciekawe zadanie postawiłaś przed nami. Powiem krótko - magia tkwi w detalach. Wybór kolorów to tylko początek tajemnicy dobrego designu wnętrz. Warto zwrócić uwagę na odcienie szarości – nie dość, że są neutralne, to jeszcze doskonale komponują się z innymi barwami dodatków. Ale czy to najlepszy wybór? To już jest pytanie otwarte...

RE: Jakie kolory ścian do małego salonu? Pomóżcie wybrać! - igarashii - 09-27-2024

Wyobraź sobie salon pokryty pastelowymi barwami... Brzmi nudno? Niekoniecznie! Wnętrza w takich tonacjach mogą być ultra-stylowe – pod warunkiem dobrania odpowiednich akcentów! Szary może być bazą, ale co powiesz na połączenie go z jasnymi drewnianymi elementami? No i oczywiście, musisz pomyśleć o odpowiednim oświetleniu – ciepłe światło potrafi zdziałać cuda.

RE: Jakie kolory ścian do małego salonu? Pomóżcie wybrać! - dzejdzej - 09-27-2024

Przeżyłem już remont kilku domostw i muszę przyznać, że każde wnętrze opowiada swoją historię. Barwy ścian są jak tło dla codziennych chwil – warto więc wybrać je rozważnie. Ostatnio czytałem artykuł o psychologii kolorów – biel rozjaśnia umysł i daje poczucie czystości, a beże wprowadzają harmonię i spokój. Warto pomyśleć również nad własnymi preferencjami oraz tym, jak dany kolor wpływa na nasze samopoczucie.

RE: Jakie kolory ścian do małego salonu? Pomóżcie wybrać! - Bert - 09-27-2024

Kolory ścian to moja pasja!!! Wystrój małego salonu to super zabawa! Kiedy ja urządzałem mój pokój, użyłem jaskrawego żółtego - energia przez cały dzień gwarantowana! Ale słuchajcie – my tu gadu-gadu a może najpierw trzeba by było sprawdzić ile naturalnego światła wpada do tego saloniku? Jeśli jest go sporo to można śmiało eksperymentować z ciemniejszymi tonami jako akcentami!

RE: Jakie kolory ścian do małego salonu? Pomóżcie wybrać! - andrew222 - 09-27-2024

Drodzy forumowicze, pozwolę sobie dorzucić swoje trzy grosze do dyskusji. Z pewnością ważne jest uwzględnienie charakterystyki samego pomieszczenia – ilości światła naturalnego oraz wielkości okien. Zgaduję też, że funkcjonalność salonu jest równie istotna co estetyka; miejsce do odpoczynku powinno sprzyjać relaksacji. W mojej opinii warto rozważyć subtelne odcienie błękitu lub zieleni - mają one udowodniony wpływ uspokajający oraz potrafią dodać odrobinę 'powietrza' do mniejszych przestrzeni.

RE: Jakie kolory ścian do małego salonu? Pomóżcie wybrać! - mario808 - 09-27-2024

Oto staniemy u progu wielkiej decyzji estetycznej dotyczącej malowania ścian naszego azylu zwany salonem... Ściany są niczym płótno artysty; barwy aplikowane na nich są ekspresją naszych ducha i temperamentu a także obrazują pragnienia duszy zamieszkującej dane mieszkania... Podejmijmy więc dialog z samym sobą zanim pogrążymy pędzel w farbie – jakiego rodzaju energii pragniemy na co dzień doświadczać? Może będzie to pastelowy róż symbolizujący delikatność uczuć lub głęboka czerwień rozbudzająca pasje życiowe... Nie zapominajmy jednakże o złotej zasadzie umiaru; przesyt barw może prowadzići do chaosu sensorycznego zaburzającego harmonię bytu...