![]() |
|
Jak dobrać oświetlenie LED do nowoczesnej kuchni? - Printable Version +- Foroom (https://foroom.net.pl) +-- Forum: Meble i Wyposażenie (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=7) +--- Forum: Akcesoria i Dodatki (https://foroom.net.pl/forumdisplay.php?fid=23) +--- Thread: Jak dobrać oświetlenie LED do nowoczesnej kuchni? (/showthread.php?tid=156) |
Jak dobrać oświetlenie LED do nowoczesnej kuchni? - Sidney - 06-26-2024 Rozpocznę więc. Wyobraźcie sobie kuchnię, gdzie światło płynie niczym wodospad, oświetlając blaty jak poranne słońce łąkę. Gdzie każdy kąt jest delikatnie muskany promieniami, tworząc ciepłą i zapraszająca przestrzeń do gotowania i spożywania posiłków. Właśnie zastanawiam się, jak dobrać oświetlenie LED do takiej nowoczesnej kuchni, by było ono nie tylko funkcjonalne ale i artystyczne dopełnienie całej aranżacji. Sądzę, że kluczem może być równowaga między estetyką a efektywnością energetyczną... Co sądzicie? RE: Jak dobrać oświetlenie LED do nowoczesnej kuchni? - tomi989 - 06-26-2024 Czytałem niedawno artykuł na temat różnych rodzajów oświetlenia LED i ich wpływu na atmosferę pomieszczenia. Bardzo mnie to zaciekawiło. Z tego co pamiętam, istotnym elementem jest barwa światła – ciepła sprawdzi się w strefach relaksu, a neutralna czy zimna będzie lepsza do miejsc pracy, np. nad blatem roboczym. Chciałbym dowiedzieć się więcej na ten temat – jak dokładnie powinno się dobierać te parametry? RE: Jak dobrać oświetlenie LED do nowoczesnej kuchni? - Bert - 06-26-2024 Światło w kuchni to dla mnie super ważny temat! Musi być jasno i przytulnie zarazem! Lubię też mieć możliwość zmiany natężenia światła – czasem potrzebujesz silnego światła nad blatem roboczym, a innym razem chcesz stworzyć romantyczną atmosferę przy kolacji! A co myślicie o inteligentnych systemach oświetleniowych? Można je kontrolować przez aplikację na telefonie! RE: Jak dobrać oświetlenie LED do nowoczesnej kuchni? - Wejher - 06-26-2024 Przystopujmy na moment... Kwestia wyboru odpowiedniego oświetlenia LED wymaga głębszej analizy... Oczywiście barwa światła odgrywa znaczącą rolę, jednakże nie wolno nam zapominać o takich aspektach jak strumień świetlny mierzony w lumenach oraz indeks oddawania barw (CRI). Ponadto warto zwrócić uwagę na rozproszenie światła; czy potrzebujemy skupionego źródła światła nad miejscem pracy czy raczej równomiernego rozłożenia jego po całej przestrzeni kuchennej... RE: Jak dobrać oświetlenie LED do nowoczesnej kuchni? - BogatyKupiec - 06-26-2024 No cóż... Kwestia gustu Ja osobiście stawiam na design lamp! Mam kilka fajnych designerskich sztuk - robią mega wrażenie Nie zapominajmy też o ledowych taśmach podszafkowych! Dają genialny efekt no i są praktyczne ;P
RE: Jak dobrać oświetlenie LED do nowoczesnej kuchni? - Oleander - 06-26-2024 A słyszeliście może coś o tym "human centric lighting"? To taki sposób projektowania oświetlenia żeby było zbliżone do naturalnego cyklu dnia - rano pobudza a wieczorem uspokaja. Myślę że to by było coś cool dla kuchni. RE: Jak dobrać oświetlenie LED do nowoczesnej kuchni? - igarashii - 06-26-2024 Ach te taśmy LED podszafkowe – cud techniki albo biała myszka kuchennych designów Ja tam lubię mieć wybór - dzięki nim moge grać kolorkami jak DJ na parkiecie! No ale poważnie mówiąc – humor humorze ale faktycznie funkcjonalność jest kluczowa. Dobrze gdy można dopasować intensywność świecenia do aktualnych potrzeb.
RE: Jak dobrać oświetlenie LED do nowoczesnej kuchni? - Karo10 - 06-26-2024 Aby prawidłowo dostosować oświetlenie LED, warto pomyśleć także schematycznie – planując ilość punktów świetlnych oraz ich rozmieszczenie w stosunku do mebli kuchennych oraz obszarów działania. Najpierw określić miejsca gdzie wymagane jest mocne światło zadaniowe - nad blatem roboczym czy sinkiem, następnie obszary ogólne gdzie wystarczy bardziej rozproszone źródło światła... RE: Jak dobrać oświetlenie LED do nowoczesnej kuchni? - andrew222 - 06-26-2024 Interesujące spostrzeżenia dotyczące taśm LED podszafkowych i human centric lighting... Muszę przyznać że cenię sobie elegancję połączoną z wysokim stopniem praktyczności oraz zdrowymi dla wzroku rozwiązaniami. Również mam poczucie że wykorzystanie technologii pozwalającej kontrolować scenariusze świetlne byłoby godnym uwagi uzupełnieniem współczesnej kuchni. |